|

Kırım Tatarları susturuldu

Uluslararası Af Örgütü tarafından yayınlanan Kırım Tatarlarının işgalden sonra yaşadıkları baskıları dile getiren raporda, Tatarca yayın yapan medyanın tamamen susturulduğunu açıklandı.

Yeni Şafak
14:20 - 31/03/2015 Salı
Güncelleme: 11:23 - 31/03/2015 Salı
IHA

Uluslararası Af Örgütü, Kırım yarımadasının Rusya tarafından işgalinin birinci yıldönümü münasebetiyle Kırım Tatarlarının işgalden sonra yaşadıkları baskıları dile getiren bir rapor yayınladı. Kırım yarımadasında bağımsız bir medya diye bir medyanın olmadığını ve Tatarca yayın yapan medyanın susturulduğunu yayın yapmak isteyen medya organlarına lisans verilmediği belirtilirken, yapılan bu baskıların özgürlüklere yapılan en büyük baskı olarak değerlendirildi. İşgalden en çok özgünlükleri ellerinden alınan Tatar Türklerinin olduğu ifade edildi.



Uluslararası Af sözcüsü Denis Krivosheev, 1 Nisan tarihinden itibaren yayın yapmak isteyen medya kuruluşların yeni lisans alan yayın kuruluşları tarafından yapılacağı lisans alabilmek için ise muhalif olmamak veya Rusya yanlısı yayın yapmak şartları arandığından hiçbir yayın organı özgürce yayın yapma şansının kalmadığını söyledi. Yeni uygulama öncesi Rus medyasının Kırım'da sınırlı olan lisansları aldığını yarımadadaki azınlık durumunda bulunan halkların böyle bir şansının da kalmadığı bildirildi. Çocuk yayınlarının bile yasaklandığı belirten Krivosheev, Moskova yanlısı yayın kuruluşlarının önün açıldığını tatarca yayın yapan medyaya sudan sebeplerle lisans verildiğini lisansı olmayıp yayına ısrar eden kuruluşlara ağır para cezaları tekrarları halinde ise hapis cezası verileceği açıkladı.

#kırım tatarları
#kırım tatar medyası
#kırım
9 yıl önce