|

Komandolar yola çıktı

Terör örgütü DEAŞ'ın kalesi konumundaki El Bab'a son darbeyi vurmak için hazırlıklara hız verildi. Harekata katılacak 300 komando Denizli'den uçaklarla sınıra taşındı. Şanlıurfa'dan da çok sayıda zırhlı personel taşıyıcı bölgeye sevk edildi. Dün yaşanan çatışmalarda ise DEAŞ'li 9 terörist etkisiz hale getirildi, bir zırhlı araç imha edildi

Yeni Şafak ve
04:00 - 9/12/2016 Cuma
Güncelleme: 04:26 - 9/12/2016 Cuma
Yeni Şafak

Fırat Kalkanı Harekatı dün 107. günü de dün tamamladı. Terör örgütü DEAŞ'ın kalesi konumundaki El Bab'a son darbeyi vurmak için hazırlıklara hız verildi. Sınırda askeri hareketlilik zirve yaptı Denizli'deki Tümgeneral İlhan Özcan Kışlası'nda bulunan 11. Komando Tugay Komutanlığı'ndan 300 komando, Fırat Kalkanı Harekatı'nda görev yapmak üzere sınıra sevk edildi. Otobüslerle Çardak Askeri Havaalanı'na götürülen mavi bereliler, havaalanından askeri uçaklarla sınır bölgesine gönderildi.


El Bab da operasyon yürüten Türk askerlerine ise saldırı düzenlendi. Yaralanan 6 asker saldırı bölgesinden tahliye edilerek, Kilis'in Elbeyli ilçesi Çobanbey Sıhhi Tahliye noktasına getirildi. Buradan ambulansla alınan yaralı askerler, Kilis Devlet Hastanesine kaldırılarak tedavi altına alındı. Yaralı askerlerin durumunun iyi olduğu öğrenildi.



9 DEAŞ'LI ÖLDÜRÜLDÜ


TSK'dan açıklamaya göre, 24 Ağustos'ta başlatılan harekat devam ediyor. Harekatın 107. gününde çıkan çatışmalarda, terör örgütü DEAŞ mensubu 9 terörist etkisiz hale getirildi, bir zırhlı araç imha edildi. Harekatın başından bugüne, terör örgütü DEAŞ'tan temizlenen bölgelerde, 42 mayın ve 2 bin 8 el yapımı patlayıcı imha edildi.





HALKIN ARASINDA GİZLENİYORLAR


Terör örgütü DEAŞ, El Bab kentinde cami, okul, hastahane gibi kamu binalarını komuta kontrol merkezi, karargah, savunma mevzisi ve barınma yeri olarak kullanıyor. Örgüt, zırhlı araçlarını, doçka ve havanlarını bu binaların çevresine saklayarak hava harekatlarından korumaya çalışıyor. Fırat Kalkanı Harekatının beklenenden daha yavaş ilerlemesinin ana sebebini harekat bölgesindeki sivillere zarar verilmemesi için gösterilen hassasiyet oluşturuyor.



OPERASYONLAR AKSIYOR


Terör örgütü DEAŞ, sivil halkı kalkan olarak kullanmanın yanı sıra halkın arasına gizlenmeye de çalışıyor. Bu nedenle bazen teröristler tespit edilmesine rağmen yakınlarında bulunan sivillere zarar vermemek için operasyon veya hava harekatı ya iptal ediliyor ya da geciktiriliyor. Teröristler kentteki hastaneleri karargah ve silah deposu olarak kullanıyor. Harekat kapsamında ilgili birimler bunları detaylarına kadar inceliyor ve hedef tespitleri çok ayrıntılı şekilde yapıyor.



Hedef gösteren İHA İran'ın mı?




Fırat Kalkanı Operasyonu'na katılan TSK mensuplarına Suriye hava kuvvetlerine bağlı bir uçak tarafından El-Bab kuzeyinde saldırı düzenlenmiş ve üç asker şehit olmuştu. İlk tespitlerde uçağın Suriye rejimi tarafından kullanıldığı kesinleşti. Albatros tipi uçağa yol gösteren bir de insansız hava aracının varlığı tespit edildi. Bu İHA'nın İran'a ait olduğu iddia ediliyor.



10 DRONE'DAN 3'Ü İRAN'IN


Suriye'de, İran Devrim Muhafızları'na bağlı Kudüs Gücü muhaliflere karşı askeri operasyonlar yürütüyor. Güvenlik kaynaklarına göre Suriye'de en az 10 Drone'den 3'ü İran'a ait. İran operasyonlarda İHA'ları etkin bir şekilde kullanıyor. Rusya ve DAEŞ karşıtı uluslararası askeri koalisyon da Suriye semalarında insansız hava araçları uçuruyor. İran'ın Suriye'ye savaşmak için götürdüğü onlarca milis gruplarına da bu araçlardan verdi. Ancak grupların komutasında olduğu gibi bu araçları da İranlı askeri uzmanlar kullanıyor.


#Fırat Kalkanı Harekatı
#DEAŞ
#El Bab
7 yıl önce