|

'Komşu'da Meis krizi

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Delavekuras: Sayın Davutoğlu'nun ne dediğini bilmiyorum. Bu yüzden yorum yapamam

Aa
00:00 - 11/10/2012 Perşembe
Güncelleme: 17:55 - 11/10/2012 Perşembe
Yeni Şafak
'Komşu'da Meis krizi
'Komşu'da Meis krizi

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Grigoris Delavekuras, kıta sahanlığının sınırlandırılmasıyla ilgili Türk-Yunan istikşafi temaslarında aranılanın, 'müzakerelerin Meriç'ten Meis adasına kadar bütün bölgeyi kapsaması' olduğunu söyledi.

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Delavekuras, haftalık olağan bilgilendirme toplantısında, dün Yunan basını ile bir araya gelen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun, Meis adasının konumu ve devam eden istikşafi görüşmelerdeki yeri hakkında yaptığı açıklamalara ilişkin yorumunun sorulması üzerine, 'Sayın Davutoğlu'nun ne dediğini bilmiyorum. Bu yüzden yorum yapamam' dedi.

Konuyla ilgili pozisyonunlarını anlatan Delavekuras, 'kıta sahanlığının sınırlandırılmasıyla ilgili Türk-Yunan istikşafi temaslarında aranılanın, müzakerelerin Meriç'ten Meis adasına kadar bütün bölgeyi kapsaması olduğunu' söyledi.

Sözcü, dün Davutoğlu ve Avramopulos arasında geçen görüşmeleri 'olumlu' olarak tanımlarken, iki Bakanın Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi (YDİK) toplantısına odaklandıklarını, bu toplantının ikili ilişkileri güçlendirmesinin beklendiğini vurguladı.

'Yeni bir gelecek inşa etmek için geçmişi bırakıyoruz' ifadesini kullanan Delavekuras, her iki tarafın da aralarında sorunlar olduğunu kabul ettiklerini, bu sorunlar çözülmeden ilişkilerde tam normalleşme olmayacağını belirtti.

Delavekuras, komşu ülkelerle deniz bölgelerinin sınırlarının belirlenmesinin Yunanistan için stratejik seçim olduğunun altını çizdi.

Konu ile ilgili İtalya ve Arnavutluk ile anlaşmaların olduğunu, Mısır ve Libya ile devamlı temas halinde bulundularını, Kıbrıs ile de sürekli temas ve koordinasyon içinde bulunduklarını ifade eden Delavekuras, Türkiye ile ise, çabaların istikşafi temaslar aracığıyla devam ettiğini belirtti.

-'Meis adası Akdeniz'dedir'-

Yunan basını ise, dün Yunan gazetecilerle bir araya gelen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun Ege'de değil Akdeniz'de olduğu için Meis Adası'nın istikşafi temaslara dahil olmadığına ilişkin sözlerini eleştirdi.

Kathimerini gazetesi, 'Davutoğlu sert çizgide' başlığıyla verdiği haberde, Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun Yunanlı gazetecilerle görüşmesinde Yunanistan'ın münhasır ekonomik bölgesini (MEB) ilan etmesi için önce kıta sahanlığının belirlenmesi gereğinden söz ettiğini bildirdi. Haberde, Davutoğlu'nun ayrıca istikşafi temasların Meis Adası'nı içermediğini vurgulayarak, söz konusu temasların sadece Ege'yle ilgili olduğuna işaret ettiği, 'Bizler için Meis Adası Akdeniz'dedir. Bu konuyu da görüştük fakat ayrı bir konu olarak ele aldık' ifadelerini kullandığı kaydedildi.

Eleftheros Tipos gazetesi ise Davutoğlu'nun Yunan gazetecilerle konuşurken Meis adasının Doğu Akdeniz'de olması nedeniyle kıta sahanlığının belirlenmesiyle ilgili görüşmelere dahil edilemeyeceği görüşünü paylaştığını aktardı.

Gazete haberinde, 'bu sözler sorunlara olumlu yaklaşımla ilgili görüşünü de yansıtıyorsa o zaman Türk Dışişleri Bakanının sorunu sadece açıklamalarının tercümesiyle ilgili değil' ifadeleriyle eleştiride bulundu.

Ta Nea gazetesi ise, 'Diyaloğa evet fakat bir diken de var' başlığıyla Bakan Davutoğlu'nun Dimitris Avramopulos ile birlikte Yunanistan ile Türkiye'nin Ege için resmi görüşmelerin tekrar başlaması yönündeki iradesini teyit ettiği ancak, Meis adasını müzakere paketi dışında bıraktığına dikkat çekti.  

-Ana muhalefetten eleştiri-

Ana muhalefet partisi Radikal Sol Koalisyon (SYRIZA) yaptığı açıklamada, ziyaret ile ilgili Yunanistan'ın egemenlik hakları üzerinde Türkiye'nin 'anlaşmazlık taktiği' tutumunun devam ettiğini ileri sürdü.

Parti, Türkiye-Yunanistan ilişkilerinin gelişmesini desteklediklerini ancak bunun iki ülkenin de çıkarına olduğu sürece gerçekleşebileceğini, Türkiye tarafından da adımlar atılması gerektiğini kaydetti. Davutoğlu'nun Yunan basını ile yaptığı toplantıdaki ifadelerin ikili ilişkilerde yeni bir sayfa açmak için Türkiye'nin uzun bir yol alması gerektiğini gösterdiğini iddia etti.

SYRIZA, 'Bu açıklamalar ve Türkiye'nin uçaklarının iki kez Atina FIR'ı ve hava sahasını ihlal ettiği dikkate alındığında, bu tür ziyaretler hiçbir maddenin olmadığı sadece iltifatların yöneltildiği bir ziyaret olabilir' açıklamasında bulundu.

Davutoğlu'nun Atina ziyareti sırasında, Ege Denizi'nin kuzeyinde iki yerde, Türkiye'nin ikisi silahlı dört savaş uçağının Atina FIR'ı ve Yunan hava sahasını ihlal ettiği iddiası ortaya atılmıştı. 

11 yıl önce