|

Kongo'dan Ruanda operasyonu

Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde Ruanda'nın Kurtuluşu Demokratik Güçleri'ne (FDLR) karşı operasyonlar başlatıldı.

Yeni Şafak
12:15 - 30/01/2015 Cuma
Güncelleme: 10:23 - 30/01/2015 Cuma
AA

Demokratik Kongo Genelkurmay Başkanı General Didier Etumba, BM Barış Güçleri (MONUSCO) ile ülkenin kuzeydoğusundaki Beni kentinde "Sokola 2" operasyonunu başlattıklarını bildirdi.


Yüzde 26 silah bıraktı

Etunba, operasyonların Kuzey Kivu ile Güney Kivu'da bulunan ayrılıkçıların silahsızlandırılması için başlatıldığını, 1500'e yakın FLDR üyesini silahsızlandırmayı amaçladıklarını vurguladı. Etumba, tanınan sürede FDLR ayrılıkçılardan sadece yüzde 26'sının silah bıraktığına da dikkati çekti.


MONUSCO Komutanı General Alberto Dos Santos da MONUSCO'nun orduya destek konusunda elinden geleni yapacağını ifade ederek operasyonlarda sivillerin zarar görmemesine dikkat edeceklerini söyledi.


Güney Afrika Kalkınma Topluluğu (SADEC) ile Afrika'nın Büyük Göller Bölgesi Uluslararası Konferansı (CIRGL) 7 ay önce, Ruandalı Hutulardan oluşan FDLR ayrılıkçılarının silahsızlanması için 2 Ocak 2015'e kadar süre tanıdıklarını açıklamıştı.


BM ayrılıkçıların çoğunun silahlarını bırakmaması nedeniyle operasyon düzenlemek zorunda kalındığını belirtirken, FLDR sözcüsü La Forge Fils Bazeye ise ay başında, silahsızlandıklarını öne sürerek, "Uluslararası toplum, silahsız kişileri yok etmek için gelmek istiyorsa ölmeye hazırız" ifadesini kullanmıştı.


"Sokola" ülkede konuşulan Lingala dilinde "temizleyin" anlamına geliyor.

#kongo
#ruanda
#Sokola
#BM Barış Güçleri
#MONUSCO
9 yıl önce