|

Kuşkulu strateji

Obama'nın ülke dışında tepki toplayan stratejisi ABD içinde genel olarak kabul görse de başarılı olup olmayacağı kuşkuyla karşılanıyor. Cumhuriyetçilerin başı çektiği şahinler Obama'nın yol haritasını naif ve eksik buluyorlar.

.
00:00 - 17/09/2014 Çarşamba
Güncelleme: 14:32 - 17/09/2014 Çarşamba
Yeni Şafak
Kuşkulu strateji
Kuşkulu strateji

Sahada Amerikan askeri olması gerektiğini savunan çevreler başarı sağlanıp sağlanamayacağından emin olmadıklarını söylüyor. Bazı uzmanlar, köşe yazarları ve Kongre üyeleri, ABD'nin sadece IŞİD hedeflerini havadan vurarak ve karada Irak güçleri ile Suriyeli muhaliflerden 'medet' umarak örgütün yok edilemeyeceğini düşünüyor. Bu kesimlere göre, ya ABD sahaya sınırlı sayıda özel birlik göndermenin yolunu bulmalı ya da bölge ülkeleri kara askeri göndermeli.

ILIMLILAR KİM?

Bir diğer eleştiri ise Suriye'de iç savaşın başladığı tarihten bu yana 'ılımlı' Suriyeli bulmakta sıkıntı çeken ABD'nin Suriyeli ılımlı muhalifleri nasıl belirleyeceği ve eğiteceği hakkında sürüyor.

ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel ve Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey, ABD Senatosu Silahlı Hizmetler Komitesi'nde senatörlere Obama'nın IŞİD stratejisini Türkiye haritası eşliğinde anlattı.

Ilımlılar için Kongre turu

ABD'de Kongre, Suriyeli muhaliflere eğitim ve ekipman desteğini görüşmeye hazırlanıyor. Harcama tasarısına değişiklik önergesi olarak ilave edilmesi beklenen düzenlemenin, yarın ya da Perşembe günü oylanabileceği belirtiliyor. Obama yönetimi, bu hafta Kongre üyelerini stratejiye ikna etmek ve Suriyeli muhaliflere askeri ekipman ve eğitim desteğinin onaylanmasını sağlamak için lobi faaliyetleri yürütüyor.

ABD savaşta mı yoksa değil mi?

Yeni stratejisini Kongre onayına sunmayan ABD Başkanı Obama, bunu 'terörle mücadele faaliyetleri' şeklinde tanımlayarak, savaş teriminden uzak durmuş, bu stratejisinin 'Irak ve Afganistan'daki savaşlardan farklı olacağını' açıklamıştı. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de Obama'nın ardından IŞİD ile mücadelenin 'savaş' ifadesiyle açıklanmasını doğru bulmadığını belirtmişti. Ancak, Beyaz Saray ve Pentagon sözcüleri, 'IŞİD ile savaş halindeyiz' dedi. Yönetime göre, savaş ifadesi, terörle mücadele anlamında kullanılıyor.

Obama'ya kara harekatı önerebilirim

ABD'de Savunma Bakanı Chuck Hagel ile birlikte Senato Silahlı Hizmetler Komitesi'nde senatörlerin sorularını yanıtlayan Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey, Başkan Obama'nın IŞİD'le mücadele stratejisini destekledi. Dempsey, 'Eğer bu başarıya uğramazsa tabii ki Başkan'a kara kuvvetlerinin kullanılmasını içeren bir tavsiyede bulunabilirim' diye konuştu. Dempsey, ABD ordusunun IŞİD'i tek başına yenemeyeceğini, Arap ve Müslüman ülkelerin katkısının kritik önem taşıyacağını dile getirdi. Hagel de silahların yanlış kişilerin ellerine düşmemesinin takipçisi olacaklarını ifade ederek, 'El-Kaide ile olduğu gibi IŞİD ile de savaştayız' dedi. Bu arada Hagel ve Dempsey'in konuşurken, sivil toplum örgütü üyeleri 'Savaşa hayır' sloganları attı.

10 yıl önce