|

Kuşkulu taarruz

ABD'nin IŞİD stratejisi start aldı. ABD jetleri Bağdat'ın güneybatısını vururken peşmergeler Musul'da 7 kilit noktayı aldı. Bölgesel aktörler Obama'nın stratejisinin amacından Amerikalı muhalifler ise bu stratejinin başarılı olup olmayacağından kuşku duyuyor.

Çetiner Çetin
00:00 - 17/09/2014 Çarşamba
Güncelleme: 00:12 - 17/09/2014 Çarşamba
Yeni Şafak
Kuşkulu taarruz
Kuşkulu taarruz

Amerika'nın 'IŞİD'i yok etme stratejisi'nin ilk aşaması hayata geçirildi. ABD'nin havadan destek verdiği operasyonlar sonucunda Irak Kürt Yönetimine bağlı peşmerge büyük operasyona zemin hazırlığı niteliğindeki 7 stratejik noktayı ele geçirdi. ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı'ndan (CENTCOM) yapılan açıklamada, Amerikan savaş uçaklarınca, Bağdat'ın güneybatısında IŞİD'in Irak güvenlik güçlerine ateş açtığı bir mevzinin yok edildiği belirtildi.

ABD'DEN 'GAZ' İDDİASI

Operasyonun batı cephesi durumundaki Suriye'de de PKK'nın Suriye'deki uzantısı PYD'nin silahlı kolu YPG, ABD'lilerle 4 gün önce yapılan görüşmeler sonrasında 19 kritik noktayı kontrol altına aldı. Büyük operasyon öncesinde ABD'li askeri danışmanların Kürt gruplara Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün, silahlı güçlere ve sivillere yönelik klor gazı kullanabileceği uyarısında bulunduğu öğrenildi.

'KRİTİK NOKTALARI ALIN'

Irak cephesinde, Kürt grupların ve Şii grupların tam desteğini arkasına alan ABD, Kürtleri ve Şii grupları ayrı ayrı organize ve motive edecek askeri danışmanlarına 3 gün önce iş başı yaptırdı. Danışmanların 3 günden bu yana 22 kritik noktadan başlatılacak olan büyük operasyon öncesi lojistik ve askeri sevkiyatın başarı ile sürdürülmesi için alınması gereken kritik noktalara yapılacak hava destekli operasyonlara yardımcı oldukları öğrenildi. Savaşın doğu yakasında da Kürtlerin belirlenen ön cephe savunma hattı sayılan bölgelerden şimdilik 7 stratejik noktayı İŞID'den aldığı öğrenildi.

HAMANEY ŞİİLERİ DURDURDU

Şii güçlerin ise 3 gün önce Celavla ve Beşir bölgelerinden harekete geçmesi beklenirken, İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'in ABD operasyonlarını eleştirmesi üzerine süreci ağırdan aldığı ifade ediliyor. 3 gün önce 21 ABD askeri danışmanın Şii milis güçleri Bedir Tuğayları, Asabıl Hak ve Ceyşil Mehdi grupları ile İran sınır hattında Kürtler ve Şiiler arasındaki ihtilaflı konumunda yer alan Hanekin'de bir araya geldiği ve operasyon direktiflerini almalarına rağmen halen adım atmadıkları dile getiriliyor.

'ABD VARSA BİZ YOKUZ'

Irak'taki etkili Şii isimlerden Mukteda es-Sadr, Beyaz Saray'ı askeri güçlerini tekrar Irak'a göndermesi konusunda uyardı. Sadr tarafından yapılan yazılı açıklamada, Beyaz Saray, Kara Saray şeklinde tanımlayarak 'Kara Saray Irak'a saldırılarını yineleme kararı aldı' denildi. ABD'nin uyarıldığı açıklamada, 'Eğer dönerseniz biz de döneriz. Allah muttakileri muzaffer kılacaktır' ifadesine yer verildi ve Irak hükümetine 'nerede olursa olsun işgalciye yardım etmeme' çağrısında bulunuldu.

Faturası müttefiklere

Yüksek bütçeli olması ve 3-5 yıla kadar yayılması beklenen mücadelenin ABD'ye kaça mal olacağı ABD yönetiminin bu konuda kesin bir takvim ve bilanço sunmaması nedeniyle tartışmalara neden oluyor. Bu noktada ABD'nin stratejisinin ancak güçlü koalisyon varlığına bağlı olduğu ortaya çıkıyor. Bu koalisyonda hangi ülkelerin ne kadar katkı sağlayacağı ise merak ediliyor.


10 yıl önce