|

Kuzey Kore iki kere rezil oldu

Uzaya fırlatılan üçüncü füze de denize çakıldı Gazetecileri taşıyan otobüs yanlış yola saptı, sefalet ortaya çıktı

Dış Haberler
00:00 - 14/04/2012 Cumartesi
Güncelleme: 02:44 - 14/04/2012 Cumartesi
Yeni Şafak
Kuzey Kore  iki kere rezil oldu
Kuzey Kore iki kere rezil oldu

Kuzey Kore, günlerce dünyayı alarma geçiren ve nükleer deneme yapıyor dedirten uzaya uydu gönderme girişiminde üçüncü kez başarısız oldu. Dün sabah erken saatlerde fırlatılan uydunun yörüngeye giremediği ve havada dört parçaya bölünerek Sarı Deniz'e çakıldığı belirtildi. Kuzey Koreli bilim adamları ise başarısızlığın nedenini araştırıyor. Bu Kuzey Kore'nin üçüncü denemesiydi. Diğer iki deneme de başarısızlıkla sonuçlanmıştı. Kuzey Kore yönetimi bu 'barışçıl füzeyi' kurucu lider Kim İl Sung'un 100. doğumgünü dolayısıyla fırlatılacağını açıklamış, başta ABD olmak üzere, Güney Kore ve Japonya ayağa kalkmıştı. Ülkeler, K. Kore'nin bunu,yasaklı uzun menzilli balistik füze denemesi için kılıf olarak kullandığını öne sürüyordu. Fırlatılacak füzenin ABD'yi vurabilecek menzile sahip olduğu iddia ediliyordu. Ancak füzenin havada sadece bir dakika kalabildiği açıklandı. Başarısız denemeye rağmen gelen ilk tepkiler ilginç oldu: K. Kore, bunun acısını nükleer deneme yaparak giderme yolunu seçebilir.

ELEKTRİKLER KESİK, YOLLAR ÇÖP YIĞINI

Kuzey Kore, hem füze denemesini izlemeleri için hem de Kim İl Sung'un ve ölen lider Kim Jong İl'in dev heykellerinin açılışını görüntülemek için, ilk kez dünyadan 150 gazeteciyi akredite etmişti. Ülke bu şekilde gövde gösterisi yapmayı hedefliyordu. Ancak gazetecileri taşıyan otobüsün yanlış yola sapmasıyla her şey alt üst oldu. Otobüsün geçtiği tozlu, çukurlu yollarda yıkık dökük apartmanlar, kaldırımda sırtlarında çuvallar taşıyan yaşlı insanlar, otobüs durağında bekleyen iki tekerlekli sandalyeli insanlar vardı. Dükkanlarda elektrik kesikti, yol kenarlarında ise çöp yığınları birikmişti.

AYNI BAŞKENTTE ZIT MANZARALAR

Üç otobüsteki 50'den fazla gazeteciye eşlik eden ve görevleri 1948 yılından beri Kore'yi yöneten Kim ailesinin 'zaferlerini' gazetecilere aktarmak olan iyi giyimli yetkililerden biri 'Acaba yanlış yola mı girdik?' diye homurdandı. Yetkililerin girişimiyle otobüsler yanlış yoldan döndürüldü, asıl rotaya girildi. Gazeteciler bir anda tertemiz, pırıl pırıl aydınlık Pyongyang sokaklarıyla, gıcır gıcır mermerlerle kaplı teknolojik mağazalarla karşılaştı.



12 yıl önce