|

Lieberman Moskova'da

Lieberman, Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ile görüştü. Lavrov: "İsrail-Filistin krizinin çözümüne ilişkin görüşmelerde meydana gelen kesintilerden endişe duyuyoruz. Tarafların anlaşma sağlamaları için elimizden gelen çabayı göstereceğiz" dedi. - Liberman: "Avrasya Ekonomik Birliği ile serbest ticaret bölgesi oluşturmak istiyoruz"

Yeni Şafak
17:14 - 26/01/2015 Pazartesi
Güncelleme: 15:16 - 26/01/2015 Pazartesi
AA
usya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, İsrail-Filistin görüşmelerinde meydana gelen kesintilerden endişe duyduklarını ve bir anlaşma için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.


İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman ile Moskova'daki görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Lavrov, görüşmede iki ülke ilişkilerinin yanı sıra İsrail-Filistin meselesi, Suriye ve Ukrayna konularını ele aldıklarını belirtti. 


Lavrov, İsrail-Filistin krizinin çözümüne ilişkin görüşmelerde meydana gelen kesintilerden endişe duyduklarını dile getirerek, "Tarafların anlaşma sağlamaları için elimizden gelen çabayı göstereceğiz" dedi.


Rusya ile İsrail'in bölgesel ve uluslararası konularda diyalog halinde olduğunu kaydeden Lavrov, Arap ülkelerine bölgedeki sorunların çözümünde aktif rol alma çağrısında bulundu.


Lavrov, Moskova'da başlayan Suriye görüşmelerine değinerek, bu görüşmelerin amacının Suriye muhalefetinin bir araya gelerek, rejim ile yapacakları görüşmeler için ortak pozisyon oluşturmak ve BM çatısı altında düzenlenecek görüşmelere başlama olanağı vermek olduğunu ifade etti. 


Ukrayna'da son günlerde şiddetin yeniden tırmanması konusunu değerlendiren Lavrov, ABD'yi Rusya'ya baskı yapmak için Ukrayna'daki trajediyi kullanmakla suçladı. Lavrov, Rusya'nın "insanı yardım göndererek, göçmenleri kabul ederek, doğalgaz ve elektriği en ucuz fiyattan vererek ve 3 milyar dolarlık borcunu talep etmeyerek" Ukrayna'yı en fazla destekleyen ülke olduğunu ileri sürdü.


İsrail serbest ticaret bölgesi istiyor 


İsrail Dışişleri Bakanı Lieberman ise ülkesinin Rusya, Belarus ve Kazakistan'ın kurduğu Avrasya Ekonomik Birliği ile serbest ticaret bölgesi oluşturmak istediğini bildirdi. 


ABD-İsrail arasındaki anlaşmazlıklar konusuna da değinen Lieberman, iki ülke arasında çıkan pürüzleri yanlış yorumlamak için çok fazla ortak çıkarları olduğunu söyledi.


Öte yandan, görüşmede Lavrov ve Lieberman, Rusya ve İsrail arasında  2015 yılını kapsayan işbirliği anlaşması imzaladı. Anlaşmanın detaylarına dair bir bilgi paylaşılmadı.
#Rusya
#Sergey Lavrov
#Avigdor Liberman
#İsrail
9 yıl önce