|

Londra'da İskoçya korkusu

Dünyanın dikkat kesildiği referandum bugün. 4 milyon İskoç, 'İskoçya bağımsız olmalı mı?' sorusuna yanıt verecek. 'Evet'lerin yükselişi Londra'da paniğe yol açtı.

.
00:00 - 18/09/2014 Perşembe
Güncelleme: 23:09 - 17/09/2014 Çarşamba
Yeni Şafak
Londra'da İskoçya korkusu
Londra'da İskoçya korkusu

İngiltereye bağlı İskoçya'da bugün yapılacak tarihi referandumda yaklaşık 4 milyon kişi bağımsızlığı oylayacak. Referandum öncesinde yapılan tüm kamuoyu yoklamaları bağımsızlığa 'Evet' diyenler ile 'Birlikte daha iyiyiz' diyenlerin ayrı olduklarını gösteriyor. En son yapılan kamuoyu yoklamalarının ortalaması alındığında bağımsızlığa 'Hayır' diyenler yüzde 51 'Evet' diyenler ise yüzde 49 olarak görünüyor. Ancak kamuoyu araştırma şirketi ICM'in başkanı Martin Boon, şimdiye kadar yapılan tahminlerin tamamen yanlış olabileceğini itiraf ederek 'Bu referendum potansiyel olarak kamuoyu araştırma şirketlerinin felaketi olabilir' dedi.

KARŞI BİLDİRİ

Boon, anket verilerinin sağlıksız olabileceğini ve normalde hiç oy vermeyen bir kitlenin bu referandumda sandık başına giderek 'Evet' oyu verebileceğini belirtti. Bağımsızlık referandumu öncesi iki taraf da kararsız seçmenleri yanlarına çekmeye çalışıyor. Bu arada 14 eski askeri yetkili yayınladıkları ortak mektupta, İskoçya'da referandumda bağımsızlığa 'Evet' denilmesi halinde İngiltere'nin iç ve dış saldırılara daha açık hale geleceğini vurguladı.

Mel Gibson'in yönettiği ve başrolünü oynadığı Cesur Yürek (Brave Heart) filmi İskoçya'nın bağımsızlığını kazanmasına çalışan tarihi kahramanlardan William Wallace'ın hayatını anlatıyor. Film 1996 yılında 10 dalda Oscar adayı olmuştu.

Avrupa'nın ikiyüzlülüğü

Alman basınından Nürnberger Zeitung gazetesi referandum için şu yorumda bulundu: 'İskoçya'daki hareket nerede ise folklorik bir hadise gibi görülürken, Ukrayna'daki ayrılıkçılar Putin'in kanlı haydutları olarak nitelendiriliyor. Peki İngiltere Başbakanı David Cameron, bağımsızlık isteklerine İngiliz jetleriyle cevap verseydi İskoçlar nasıl davranırlardı? Ukrayna, AB ile istediği kadar ortaklık antlaşmaları imzalasa da Batı Avrupa siyasi kültüründe bu ülkenin ve Rusya'nın yeri yok.'

10 yıl önce