|

Lübnan savaşı büyük hataydı

İsrail'in Lübnan'da Hizbullah ile yaptığı savaştaki hataları değerlendirmek için kurulan komisyonun hazırladığı raporda, Lübnan Savaşı 'büyük ve ciddi' bir hata olarak yer aldı.

İha
00:00 - 30/01/2008 Çarşamba
Güncelleme: 18:51 - 30/01/2008 Çarşamba
Yeni Şafak
Lübnan savaşı büyük hataydı
Lübnan savaşı büyük hataydı

İsrail'in 2006 yılında Hizbullah'a bağlı gerillalarla Lübnan'da yaptığı savaş sırasındaki tutumunu inceleyen heyetin uzun zamandır beklenen raporu açıklandı.

Hükümet tarafından atanan soruşturma komisyonunun başkanı Eliyahu Winograd, “Karar alma mekanizmalarında hem askeri hem de siyasi seviyede vahim hatalar yapıldı” dedi. Raporun, Olmert'in koalisyon ortaklarının üzerinde hükümetten çekilme baskısı oluşturabileceği belirtilirken, İsrail Başbakanı Ehud Olmert raporun yayımlanmasından sonraki açıklamasında istifa etmeyeceğini duyurdu. Raporun bir kopyasını Olmert'e sunan emekli yargıç Winograd, diğer heyet üyeleriyle birlikte Kudüs'teki Uluslararası Kongre Merkezi'nde basın mensuplarına raporu açıkladı. “Bir çıkış stratejiniz olmadan savaşa girmek vahim bir hatadır” denilen raporda, “Bu savaş büyük ve ciddi bir hataydı. Üst düzey siyasi ve askeri yetkililer çok önemli hatalar yapmıştır. Çıkış stratejisi bulunmadan girilen savaş ağır bir hatadır” ifadeleri kullanıldı. 34 günlük savaşın sonuçlarının değerlendirildiği raporda, özellikle ateşkesin başlamasına birkaç saat kala başlatılan harekat eleştiriliyor. Olmert'in savaşın bitimine 2 gün kala kara harekatı emri vermesi, İsrail halkının ve muhalefetin tepkisine yol açmıştı. Harekatta 33 İsrail askeri hayatını kaybetmişti.

Geçtiğimiz Nisan ayında yayımlanan ön rapor, beraberinde Başbakan Olmert ve üst düzey askeri komutanlar aleyhinde sert eleştiriler getirmişti. İktidardaki Kadima Partisi ile koalisyon ortağı olan İşçi Partisi'nden Savunma Bakanı Ehud Barak, geçtiğimiz yaz Winograd Raporu'nun yayımlanmasının ardından hükümetten istifa edebileceğini söylemişti. İsrail içinde İşçi Partisi lideri Savunma Bakanı Ehud Barak'a hükümetten ayrılma yönünde baskılar artarken, muhalefet de raporun açıklanmasından sonra Başbakan Ehud Olmert'e istifa çağrısında bulundu.

İsrail'de birçok kişi, Lübnan Savaşı'nda ordunun ve hükümetin performansından hayal kırıklığına uğradıklarını söylüyor ve savaşın askerleri kurtarmak ve Hizbullah'a güçlü bir darbe vurmak gibi temel amaçlarına ulaşamadığını düşünüyor. Nisan ayında yayımlanan ve savaşın ilk günlerinin değerlendirildiği ara rapor, sorumluluğun büyük ölçüde Başbakan Olmert ile Genelkurmay Başkanı Dan Halutz'da olduğuna işaret etmiş, Halutz da görevinden istifa etmişti.




16 yıl önce