|

Lübnan'daki Suriyelilerin soğukla mücadelesi

Kamid el- Levz bölgesindeki mülteci kampında ikamet eden 27 Suriyeli aile, soğuk hava, kar ve yağmurdan büyük ölçüde etkilenen çamurlar içindeki çadırlarda zor şartlar altında yaşıyor Mültecilerden Suriyeli Muhammed: "Sobaya, topladığımız plastik parçalarını atarak ısınmaya çalışıyoruz. Onlar yandığında çadırın içini çok ağır bir koku kaplıyor. Ancak, bunu da yapmazsam çocuklarımın küçük bedenleri soğuktan donacak" dedi.

Yeni Şafak
17:28 - 16/01/2015 Cuma
Güncelleme: 15:31 - 16/01/2015 Cuma
AA
Kış mevsiminin tüm şiddetiyle hissedildiği Lübnan'daki Suriyeli sığınmacılar, yakacak olarak kullandıkları "karton ve plastik şişeler"le soğuk havaya karşı mücadelelerine devam ediyor. 


Lübnan'ın Bekaa Vadisi'nde yer alan Kamid el- Levz bölgesindeki mülteci kampında ikamet eden 27 Suriyeli aile, soğuk hava, kar ve yağmurdan büyük ölçüde etkilenen çamurlar içindeki çadırlarda zor şartlar altında yaşıyor. 


Maddi sıkıntılar sebebiyle mazot ve yakacak temin edemeyen Suriyeli sığınmacılar, kendi başlarının çaresine baktıklarını belirterek, sokaklardan topladıkları karton parçaları, plastik şişeler ve meyve suyu kutularını yakıp, çocuklarını az da olsa ısıtabildikleri için mutlu hissettiklerini dile getiriyor. 


Yaklaşık 150 kişinin yaşadığı kampın büyük çoğunluğunu ise çocuklar oluşturuyor. Kendilerini soğuktan koruyacak kıyafetleri dahi bulunmayan Suriyeli çocuklar, çamura bulanmış ayakkabı ve çizmeleriyle anne babalarına destek olmak için buldukları pet şişeleri çadırlara getiriyor. 


Yaşadıkları zorlukları anlatan Hatice el-Muhammed (35), eşi ve en büyüğü 12 yaşında olan 8 çocuğuyla Kamid el-Levz Mülteci Kampı'nda birkaç aydır yaşadığını ifade etti.


Çadır içine kurdukları sobada hem yemeklerini pişirdiklerini hem de ısındıklarını aktaran Muhammed, "Sobaya topladığımız plastik parçalarını atarak ısınmaya çalışıyoruz. Onlar yandığında çadırın içini çok ağır bir koku kaplıyor. Ancak, bunu da yapmazsam çocuklarımın küçük bedenleri soğuktan donacak" dedi. 


Hatice Muhammed, plastik eşyaların yanması sonucu açığa çıkan siyah duman sebebiyle, zehirlenme tehlikesi yaşadıklarını ifade etti.


Sekiz aylık hamile 7 çocuk annesi 37 yaşındaki Ayşe eş-Şehade ise soğuk hava nedeniyle çocuklarının hastalandığını belirterek, "Kar yağarken çadırda yaşamak çok zor. Çocuklarım soğuk sebebiyle hastalandılar. Onların ısınması için elime ne geçerse sobaya atıp yakıyorum" ifadelerini kullandı.


Hasene el-Bekr de (28) "Çocuklarım ve ben son günlerde ısındığımızı hiç hissetmedik. Sobaya attığımız kartonlar çabuk yanıp söndüğü için yakıt olarak plastik şişeleri kullanıyoruz" diye konuştu. 


Kamptan sorumlu Ahmed el-Iyş da şiddetli soğuk nedeniyle birçok çocuğun öksürük, grip, karın ağrısı ve kasılma yaşadığını dile getirdi.
#Lübnan
#Bekaa Vadisi
#Kamid el- Levz
9 yıl önce
default-profile-img