|

Makarov'la altı kurşun

Rus lider Putin’in sıkı muhaliflerinden eski Başbakan Yardımcısı Nemtsov, Kremlin Sarayı’nın çok yakınında öldürüldü. Putin, suikastin sipariş olduğuna dikkat çekerken Kiev, cinayetin sorumlusu olarak Rus lideri hedef gösterdi.

Yeni Şafak
04:00 - 1/03/2015 Pazar
Güncelleme: 21:20 - 28/02/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

Rusya’da önde gelen muhalif ve eski Başbakan Yardımcısı Boris Nemtsov Moskova’da uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti. Moskova Emniyeti’nin açıklamalarına göre, Nemtsov bir kadınla beraber Kızıl Meydan yakınlarındaki köprüde yürürken beyaz renkli araçtan inen saldırgan Nemtsov’a 6 el ateş açtı. Rus güvenlik güçlerinin kullandığı Makarov marka bir silahla vurulduğu sanılan  56 yaşındaki Nemtsov, olay yerinde hastaneye kaldırılamadan hayatını kaybetti. Kremlin önündeki suikast, Moskova’da siyasi alarma yol açtı. 


PUTİN BENİ ÖLDÜRECEK

Nemtsov, Ukrayna’daki çatışmalardaki tutumu nedeniyle karşı geldiği Vladimir Putin’in kendisinin ölümünü isteyebileceğinden endişelendiğini söylemişti. Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, Nemtsov’u ‘Ukrayna ile Rusya arasındaki köprü’ olarak nitelendirerek “Katiller bunu yok etti. Bence bu kaza değil” dedi. Cinayet zanlılarının Nemtsov’un hangi yoldan gideceğini önceden bildiğine dikkat çeken Rusya Soruşturma Komitesi ilk bulgular ışığında cinayetin titizlikle işlenmiş olduğunu, olay yerinin de özel seçildiğini açıkladı. 


SORUŞTURMA TİMİ KURULDU

Olayı araştırdıklarını kaydeden Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Boris Nemtsov’un öldürülmesiyle ilgili “Bu acımasız cinayet, sipariş belirtilerine sahip ve kesinlikle provokasyon niteliği taşıyor” dedi. Kremlin Basın Sözcüsü Dmitriy Peskov, Putin’in Rusya Soruşturma Komitesi, İçişleri Bakanlığı ve Federal Soruşturma Komitesi’ne (FSB) soruşturma grubu kurarak öldürülen siyasetçi ile ilgili soruşturmayı kontrol altına alma talimatı verdiğini bildirdi.  


Boris Nemtsov kimdir? 

Nizhny Novgorod kentinde valilik yaparak siyasi kariyerine başlayan 56 yaşındaki Boris Nemtsov, 1990’lı yılların sonunda Boris Yeltsin’in devlet başkanlığı sırasında Başbakan Yardımcısı olmuştu. 1991-1997 yıllarında Nijegorodskaya Eyaleti Valiliği, 1997-1998 yıllarında ise Akaryakıt ve Enerji Bakanlığı ve Başbakan Yardımcılığı görevlerinde bulunmuştu. Nemtsov muhalif PARNAS Partisi’nin eşbaşkanıydı.  Nemtsov, son yıllarda Putin karşıtı gösterilere verdiği destek ve muhalif tutumlarıyla öne çıkıyordu. 


ABD Başkanı Barack Obama, Rusya hükümetine Nemtsov’un öldürülmesiyle ilgili “hızlı, tarafsız ve şeffaf bir soruşturma” başlatılması konusunda çağrıda bulundu. Obama, Nemtsov’un ülkesi ve Rus vatandaşlarının hakları için mücadele ettiğini belirterek, “Nemtsov’un Rusya’da yolsuzlukla mücadeledeki cesur tavrına hayranlık duymuş, 2009’da Moskova’da görüştüğümüzde samimi görüşlerini benimle paylaşmasını takdirle karşılamıştım” ifadesini kullandı.

#Nemtsov
#rusya
#putin
9 yıl önce