|

Makedonya'da hükümet karşıtı gösteriler

Makedonya'da kendini "Yumruk" olarak adlandıran sosyal medyadan örgütlenen bir grup, meclis binası önünde toplanarak ülkedeki yaşam standartlaını protesto etti. Göstericiler protestoları sırasında hükümeti eleştiren sloganlar attı.

Aa
00:00 - 1/11/2014 Cumartesi
Güncelleme: 10:28 - 1/11/2014 Cumartesi
Yeni Şafak
Makedonya'da hükümet karşıtı gösteriler
Makedonya'da hükümet karşıtı gösteriler

Makedonya Meclisi'nin önünde kendini "Yumruk" (Udar) Facebook İnisiyatifi olarak adlandıran bir grup, hükümeti eleştiren slogan attı.

Grup, sosyal medya üzerinde örgütlendiklerini, eylemlerinin parti protestosu ya da iş forumu olmadığını, spontane bir vatandaş inisiyatifi olduğunu söylediler.

Makedonya'daki yabancı yatırımcıların yalan olduğunu ve "şaibeli yatırımların teşvik edilerek, vatandaşlardan ucuz köleler yapıldığını" öne süren grup, hazırladıkları bildirileri dağıttılar.

Grup adına gazetecilere açıklamalarda bulunan Lilyana Saçevska, sıradan vatandaşlar olarak sosyal medya üzerinden örgütlendiklerini ve tüm kamuoyuna memnun olmadıklarını göstermek için istediklerini söyledi.

Türkler üçüncü sınıf vatandaş

Türk asıllı üniversite öğrencisi Cabir Doko ise toplanan protestoculara seslenerek, Makedonya'da yaşayan bir Türk olarak kendini üçüncü sınıf vatandaş olarak gördüğünü söyledi.

Makedonya'daki Türklerin bu ülkede misafir olmadığını belirten Doko, "Üsküp'ten sadece onlarca kilometre uzakta, bizim kardeşlerimiz, kız kardeşlerimiz, annelerimiz yol, su, elektrik sıkıntısı çekerek yaşıyor. Biz Türkler, yüzyıllar boyunca vatanımız Makedonya'ya sadık kaldık. Biz misafir değil, bu dokunun hücresiyiz ve bu güzel Makedonya'yı terk etmeye niyetimiz yok. Daha iyi bir Makedonya için savaşacağız" diye konuştu.

Ellerinde, "Fakirlik, korku, yoksulluk", "Heykellere tokuz", "İnsan haklarımız tehlikede", "Fakirliğin, umutsuzluğun milliyeti yoktur" döviz taşıyan grup, yetkililerin sorunlarına çözüm bulmasını istedi.

Protestonun ardından grup, olaysız dağıldı.

9 yıl önce