|

Masum Kerkük'te

Irak Cumhurbaşkanı Fuat Masum, göreve başladıktan sonra Kerkük'e ilk resmi ziyaretini gerçekleştirdi. Masum, "Irak Anayasası'nın 140. maddesi geçerliliğini koruyor. Bu maddeye göre Kerkük'ün geleceğini Kerküklüler belirleyecektir" dedi.

Yeni Şafak
16:00 - 3/03/2015 Salı
Güncelleme: 14:28 - 3/03/2015 Salı
AA

Kerkük Valisi Necmeddin Kerim ve askeri yetkililerle bir araya gelen Masum, daha sonra Valilik binasında basın toplantısı düzenledi. Masum konuşmasında, "Tüm kesimlerle yaptığım görüşmelerde herkesin Kerkük'ü sevdiğini gördüm. Kerkük'te çok sayıda etnik ve dini unsur olmasına rağmen birlikte yaşama kültürü hakim" dedi. 


140'ıncı madde geçerliliğini koruyor


Kerkük'ü terör örgütü IŞİD'den koruyan Peşmerge güçlerine teşekkür eden Masum, kentin idari olarak merkezi Irak hükümetine veya Kürt Bölgesel Yönetimi'ne bağlanmasına ilişkin ise "Irak Anayasası'nın 140. maddesi geçerliliğini koruyor. Bu maddeye göre Kerkük'ün geleceğini Kerküklüler belirleyecektir" ifadesini kullandı.


Irak Anayasası'nın 140. maddesi, Kerkük'te 2007 yılında referandum yapılmasını öngörüyordu. Ancak bir takım siyasi nedenlerle referandum yapılamadı. Demografik yapısı Kürtler lehine değişmeye başlayan Kerkük, 12 Haziran'da Irak ordusunun çekilmesi üzerine Peşmergelerin kontrolüne girdi. Mesut Barzani, Kerkük'ün idari statüsünün belirlenmesi için referanduma gideceklerini açıklamıştı. 


Öte yandan Kerkük İl Meclisi Türkmen grubu, Cumhurbaşkanı Fuat Masum'dan Türkmenlerin de içerisinde yer aldığı özel bir silahlı gücün oluşturulmasını talep etti. Irak Türkmen Cephesi Sözcüsü ve Kerkük İl Meclisi Üyesi Ali Mehdi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentin savunulmasında Türkmenlerin de aktif rol alması için Masum'dan talepte bulunduklarını söyledi. Mehdi, daha önce Başbakan Haydar el-İbadi'ye de ilettikleri talebin kabul edilmesi durumunda Türkmen kasaba ve köylerinin Türkmen güçlerince korunacağını kaydetti.
#Fuak Masum
#Kerkük
#Irak
9 yıl önce