|

Merkel Ankara'ya geldi

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Ankara Esenboğa Havalimanı'na geldi. Merkel'in ziyaretinde Türkiye-AB ilişkileri ve Türkiye üzerinden Avrupa'ya düzensiz göç dalgası konuları ağırlıklı olarak ele alınacak.

Yeni Şafak
02:43 - 8/02/2016 Pazartesi
Güncelleme: 09:10 - 8/02/2016 Pazartesi

Suriye ve Irak'taki iç savaş nedeniyle mülteciler Türkiye üzerinden Avrupa'ya ulaşmaya çalışırken, son bir yılda yaklaşık 500,000 mülteci ağırlıklı olarak Yunanistan üzerinden AB ülkelerine geçiş yaptı.



Başbakanlık kaynaklarının verdiği bilgiye göre Merkel Ankara'daki resmi ziyaretinde önce Başbakan Ahmet Davutoğlu ile biraraya gelecek.



Davutoğlu ile Merkel geçtiğimiz hafta Suriye Bağış Toplantısı için gittikleri Londra'da da göç krizini ele almışlardı.



Kaynaklar, Merkel'in Ankara'da bugün Davutoğlu ile yapacağı görüşmede, geçtiğimiz hafta Londra'da vardıkları mutabakat ışığında Türkiye-AB ilişkileri, ikili konular ve düzensiz göç konusunun ele alınacağını kaydettiler.





AB, Kasım ayında varılan uzlaşı sonrası Türkiye'nin Avrupa'ya gelen göçmen sayısını azaltmasını bekliyor.



AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Frans Timmermens Ocak ayının başında yaptığı açıklamada Türkiye'nin göçmen sayısını azaltmak için attığı adımlardan memnun olmadığını söylemiş, bunun ardından 11 Ocak'taki bakanlar kurulu toplantısı sonrası da Suriyeli mültecilere, işyerlerindeki çalışanların yüzde 10'unu geçmemek koşuluyla çalışma izni verileceği duyurulmuştu.



Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş da geçtiğimiz hafta insan kaçakçılığının terör ve organize suçlar kapsamına alınacağını açıklamıştı.



Merkel Başbakanlık Çankaya Köşk'ünde Davutoğlu ile başbaşa, heyetlerarası görüşme ve ortak basın toplantısının ardından, Cumhurbaşkanlığı sarayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşecek.



Merkel, Suriye krizi ve mülteci sorununu görüşmek üzere iki ay içerisinde üçüncü kez Türkiye'ye ziyaret gerçekleştiriyor.



Türkiye ile AB'nin Kasım ayındaki ortak eylem planında ayrıca, Türkiye'nin toprakları üzerinden Avrupa'ya geçen göçmen sayısını sınırlaması karşılığında 3 milyar euro mali destek alması, Türk vatandaşlarına vize kolaylıkları sağlanması ve üyelik sürecinin canlandırılması da bulunuyor.


#Almanya Başbakanı Angela Merkel
#Ankara
#ziyaret
8 yıl önce