|

Mısır desteğini resmen açıkladı

Mısır'ın, Suudi Arabistan'ın öncülüğünde Yemen'de Husi Ensarullah hareketine karşı başlatılan "Kararlılık Fırtınası" operasyonunda yer alacağı belirtildi.

Yeni Şafak
18:10 - 26/03/2015 Perşembe
Güncelleme: 17:12 - 26/03/2015 Perşembe
AA

Mısır Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamada, "Yemen'in çağrısı üzerine istikrarın geri gelmesi ve Arap kimliğinin korunması" için Mısır'ın deniz ve hava kuvvetleriyle operasyonda yer alacağı belirtildi.



Açıklamada ayrıca Mısır'ın söz konusu operasyonla Yemen'in, "meşru liderinin eşliğinde" güvenliğini ve istikrarını geri kazanmasını temenni ettiği kaydedildi.



Süveyş Kanalı'ndaki denizcilik kaynakları, öğle saatlerinde Mısır donanmasına ait 4 savaş gemisinin, Süveyş Kanalı'ndan Kızıldeniz'e hareket ettiği bilgisini vermişti.



Suudi Arabistan güvenlik önlemlerini arttırıyor


Bu arada Suudi Arabistan İçişleri Bakanı İkinci Veliaht Prens Muhammed bin Nayif bin Abdulaziz Al Suud'un, ülke sınırlarında, tüm kamu alanları ile petrol ve sanayi tesislerinde güvenlik önlemlerinin arttırılması talimatı verdiği belirtildi.



Suudi Arabistan resmi ajansı SPA'nın haberine göre, Nayif, ülkesinin öncülüğünde Yemen'deki Husi Ensarullah hareketine karşı sabah erken saatlerde başlatılan saldırıların ardından güvenlik güçleri ve emniyet yetkilileriyle toplandı.



Nayif, güvenlik ve emniyet teşkilatlarına, ülke sınırlarında, tüm kamu alanları ile petrol ve sanayi tesislerinde güvenlik önlemlerinin arttırılması ve "bu alanlara zarar verebilecek kişilere karşı tedbirli olunması" talimatı verdi.



Suudi Arabistan'ın öncülüğündeki Arap ülkeleri gece Husilere yönelik hava operasyonu başlatmıştı. Operasyona Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Bahreyn, Ürdün, Sudan, Kuveyt, Mısır ve Fas hava kuvvetlerinin destek verdiği belirtilmişti.



Libya'daki Tobruk hükümetinden destek açıklaması


Öte yandan Libya'da başkent Trablus merkezli Milli Genel Kongre'den ayrılarak Tobruk kentinde çalışmalara başlayan Temsilciler Meclisi hükümeti de Husilere yönelik başlatılan "Kararlılık Fırtınası" operasyonuna" destek verdiğini açıkladı.



Tobruk hükümeti Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, "Dışişleri Bakanlığı, Yemen'de yaşanan olayları takip ediyor. Husilerin, meşruiyete darbe yaparak, kilit makamları silah zoruyla ele geçirme metodunu kınıyor ve karşı çıkıyoruz. Husilerin izlediği söz konusu metot ülkede kanlı olayların yaşanmasına sebep olmuştur" denildi.



Suudi Arabistan öncülüğünde başlatılan operasyona destek verildiği ifade edilen açıklamada ayrıca Tobruk hükümetinin, "Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi liderliğindeki meşru yönetimin" yanında yer aldığı kaydedildi.




#suudi arabistan
#suud yemen operasyonu
#suuddan yemene müdahale
9 yıl önce