|

Mısır'da S&P paniği

.
00:00 - 27/12/2012 Perşembe
Güncelleme: 23:34 - 26/12/2012 Çarşamba
Yeni Şafak
Mısır'da S&P paniği
Mısır'da S&P paniği

Türkiye'ye hak ettiği 'yatırım yapılabilir' kredi notunu vermemek için siyasi bahaneler üreten kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor's (S&P) bu kez Mısır'ı hedef aldı. Kuruluş, siyasi nedenleri öne sürerek Mısır'ın uzun vadeli kredi notunu B'den B-'ye indirdi. Hüsnü Mübarek'in devrilmesinin ardından gelen Müslüman Kardeşler yönetimi ile ekonomisi toparlanma sürecine giren Mısır, 2012'de yüzde 2,2 büyüdü. 2013'te ise yüzde 2,9 büyümesi bekleniyor. Enflasyon oranını 2011'deki yüzde 9 seviyesinden yüzde 4'e indiren Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi yönetimi, hakkında taraf tutan bir üslupta ağır siyasi yorumlar yapan S&P'nin Dubai ofisi, ülkede politik gerilimin giderek arttığını savunarak Mısır'ın para transferi ve konvertibilite notunu da B-'ye indirdi.

YAPAY GERGiNLiK

Yeni Anayasası yüzde 64 oy oranı ile onaylanmasına rağmen Mısır'daki siyasi ve toplumsal gerilimin artarak devam edeceğini ileri süren S&P uzmanları ülkeyi yeni bir not indirimiyle tehdit ederek, "Taraflar arasındaki politik gerilim artarak devam edecek" şeklinde siyasi analizler yaptı. S&P'den gelen "alarm"ın ardından Mısır'da panik havası estirilmeye başlandı. Halkın bankalara akın ederek paralarını çekmeye başlaması üzerine Mısır hükümeti duruma müdahale etti ve nakit para çekiminde 10 bin dolar sınırı getirdi.

Bankalara hücum

Kredi derecelendirme kurumu S&P'nin spekülasyonundan sonra Mısır halkı bankalara akın etti

Anayasaya son imza

Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, anayasa referandumu sonuçlarının açıklanmasının ardından yeni anayasanın kabulüne ilişkin kararnameyi imzaladı ve Başbakan Hişam Kandil'e kabine değişikliği için yetki verdi.


11 yıl önce