|

Mısır'dan Libya'daki darbe girişimine destek!

Mısır'da darbeyle iktidarı devralan Cunta yönetimi, Libya'daki darbe girişimine destek verdi. Mısır yönetimi, Libya'da darbe girişiminde bulunan Halife Hafter'e destek veren Tobruk'taki Temsilciler Meclisi'nin ülkenin tek meşru temsilcisi olarak görülmesini talep etti.

Aa
00:00 - 17/09/2014 Çarşamba
Güncelleme: 18:11 - 17/09/2014 Çarşamba
Yeni Şafak
Mısır'dan Libya'daki darbe girişimine destek!
Mısır'dan Libya'daki darbe girişimine destek!

İspanya'nın başkenti Madrid'te düzenlenen "Libya'da İstikrar ve Kalkınma Konferansı"nda konuşan Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri, Libya'nın doğusundaki Tobruk'ta kurulan Temsilciler Meclisi'ne tam desteklerinin olduğunu ve Libya halkının tek meşru temsilcisi olarak görülmesi gerektiğini dile getirdi.

Darbeyi destekleyen meclis Libya'nın tek meşru temsilcisi

Şükri "Milli Genel Kongre'nin (MGK) yeniden canlandırılması ve paralel bir hükümet oluşturulması uluslararası toplum nezdinde kabul görmeyen ve meşru olmayan bir durumdur" şeklinde konuştu.

"Trablus'taki MGK'nın yeniden canlandırılmasının tehlikeli olduğunu" iddia eden Şükri, "herhangi bir diyalog öncesinde Tobruk Temsilciler Meclisi'nin ve orada oluşturulmuş hükümetin Libya halkının tek temsilcisi olarak kabul edilmesinin temel ilke olarak kabul edilmesini" talep etti.

Dışişleri Bakanı Samih Şükri'nin Madrid Konferansı'ndaki açık desteğinin Tobruk yönetiminden yana olduğunu vurgulaması bugüne dek Mısır'ın konuya dair siyasetini ilk kez kamuoyu ile paylaştığı şeklinde değerlendiriliyor.

Libya'da Başkent Trablus'ta Ömer el-Hasi başkanlığında yeni hükümet 8 Eylül'de görevi Milli Genel Kongre'den (MGK) yönetimi teslim almıştı. MGK 25 Ağustos'ta Hasi'yi "kriz hükümeti" kurmakla görevlendirildi. Bu hükümet 2 Eylül'de güvenoyu aldı.

Trablus'tan ayrılan bazı vekiller Tobruk'a geçti

Öte yandan başkent Trablus'taki çatışmaları ve güvenlik zaafiyetini gerekçe göstererek ayrılan bazı milletvekilleri ülkenin doğusundaki Tobruk kenti'nde Temsilciler Meclisi adı altında Trablus'a karşı alternatif çalışmalar yürütmeye başladı. Eylül başlarında istifasını sunan geçici Başbakan Abdullah es-Sini de MGK'dan ayrılarak ülkenin doğusundaki Tobruk kentindeki Temsilciler Mecilisi'ne katıldı.

Libya, emekli general Hafter'in, Zintan merkezli milis gruplarla ortaklaşa başlattığı darbe girişimi, Trablus ve Misrata merkezli devrimci gruplarla ortak hareket eden Trablus merkezi yönetimi tarafından engellenmiş, ülkedeki silahlı güçler Trablus merkezli MGK'nın desteklediği Fecr Kuvvetleri ile Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi'nin desteklediği Hafter'e bağlı milisler şeklinde ikiye bölünmüştü.

Mısır ve BAE darbe girişimini destekliyor

MGK, darbe girişimini Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri yönetimlerinin desteklediğini belirtirken Hafter'i destekleyen Temsilciler Meclisi, Fecr Kuvvetlerini Sudan ve Katar'ın desteklediğini iddia ediyor.

İspanya'nın başkenti Madrid'te düzenlenen Konferansa, Fransa, Sudan ve Tunus dışındaki diğer ülkeler, (İspanya, İtalya, Malta, Portekiz, Cezayir, Libya, Fas, Moritanya, Kıbrıs Rum Kesimi, Yunanistan, Çad, Mısır ve Nijer) dışişleri bakanı düzeyinde katılıyor. Ayrıca, Arap Birliği, Birleşmiş Milletler, Afrika Birliği, Avrupa Birliği ve Akdeniz için Birlik'in temsilcileri de konferansta hazır bulunuyor.

Libya'nın tekrar istikrara kavuşması, ekonomisinin toparlanması ve bölgesel güvenliğin sağlanmasına uluslararası anlamda destek olabilmek amacıyla organize edilen konferansın sonunda, İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Garcia Margallo ve Libya Dışişleri Bakanı Abdulaziz'in basın toplantısı düzenlemesi öngörülüyor.

10 yıl önce