|

MOSSAD’ın köstebeği

Lübnan’daki Hizbullah örgütünün ‘Ünite 910’ isimli dış operasyonlar birimine sızan Şavraba adlı ajanın 2008'deki Muğniye suikastinde rol aldığı ve örgüt lideri Nasrallah’la ilgili bilgiler sağladığı ortaya çıktı.

Yeni Şafak
04:00 - 21/12/2014 الأحد
Güncelleme: 23:36 - 20/12/2014 السبت
Yeni Şafak

İsrail’in İstihbarat ve Özel Operasyonlar Enstitüsü’nün (MOSSAD) Lübnan’da Hizbullah örgütüne ajan sızdırdığı ortaya çıktı. Washington Post’ta yer alan bir haberde Mossad’ın Muhammed Şavraba isimli ajanını 2006 yılında köstebeklik yapmak üzere yolladığı ve üç hafta önce deşifre edilen ajanın, Hizbullah lideri İmad Muğniye'ye yönelik 2008 yılında düzenlenen suikastte çok önemli rol oynadığı kaydedildi. 


BEŞ MİSİLLEMEYİ İHBAR ETTİ 

Şavraba'nın yakalanana kadar örgüt içinde dış operasyonlar birimini yürüttüğü belirtildi. “Ünite 910” adlı Hizbullah’ın İsrail’i hedef alan bölümüne sızan ajanın  ayrıca Muhammed Amadar’ın ihbar edilmesi ve Hasan Nasrallah’la ilgili bilgi sızdırılması gibi görevlerde rol aldığı tahmin ediliyor. Şavraba’nın örgüt içinde gerçekleştirdiği casusluk faaliyetleri Hizbullah içindeki en büyük güvenlik çatlaklarından biri olarak görülüyor. Hizbullah, Şavraba’nın ajanlık yaptığını ise ancak Muğniye’nin öcünü almak için İsrail’i hedefleyen 5 misilleme saldırısının başarısız olmasının ardından anladı. 

Şavraba ile birlikte tutuklanan 4 yardımcısı, Hizbullah mahkemesinde yargılanıyor. İsrail ile Hizbullah arasında  yaşanan 2006 yılındaki Lübnan savaşı  esnasında İsrail’in grubun içine köstebek sızdırmanın yanı sıra telekomünikasyon ağlarına dinleme cihazları yerleştirmek gibi casusluk faaliyetleri yürüttüğü de biliniyor.

BM’den İsrail’e ağır fatura

12 Temmuz 2006'da İsrail'in kaçırılan askerlerini almak için Hizbullah'a yönelik başlattığı saldırılarda binin üzerinde Lübnanlı sivil öldürülmüş,  Beyrut enkaz yığınına dönmüştü. 


Nasrallah’ın korumasıydı

İsrail’in olası bir suikastine karşın çok sıkı korunan Hizbullah lideri Hasan Nasrallah (solda), son olarak 17 Kasım’da Beyrut’ta taraftarlarına seslenmişti. İsrail ajanı çıkan Muhammed Şavraba’nın bir dönem Nasrallah’ın korumalığını da yaptığı belirtiliyor. 

#nasrallah
#mossad
#lübnan
#ajan
٪d سنوات قبل