|

Müezzinleri Cumhurbaşkanı Erdoğan oldu

Afrika Boynuzu ülkeleri ziyareti kapsamında Somali'nin başkenti Mogadişu'ya giden Cumhurbaşkanı Erdoğan burada 200 yataklı tam teşekküllü Türkiye Hastanesi'nin açılışını yaptı. Erdoğan aynı zamanda annesi Tenzile Hanım'ın adını taşıyan ve TOKİ tarafından inşa edilen caminin de açılışını yapıp, kılınan öğlen namazında cemaate müezzinlik yaptı. Birçok açılış gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye tarafından yaptırılan caminin açılışının ardından cemaate müezzinlik yaptı.

14:15 - 25/01/2015 Pazar
Güncelleme: 14:50 - 25/01/2015 Pazar
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan için Mogadişu Havalimanı'nda resmi karşılama töreni düzenlendi.  
Erdoğan ve Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud'un tören alanında yerlerini almalarının ardından iki ülkenin milli marşları çalındı. Daha sonra açılışın yapılacağı yeni terminal binasına geçen Cumhurbaşkanı Erdoğan, buradaki konuşmasına "Mogadişu Havalimanı'nın bu muhteşem terminal binasının açılışında sizlerle bir arada olmanın mutluluğunu yaşıyoruz" diyerek başladı. Terminal binasının, birçok sıkıntı çekmiş Somali halkına hayırlar getirmesini temenni eden Erdoğan, binanın yapımını üstlenen Kozuva Şirketler Grubu'na da teşekkürlerini iletti.   Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, eşi Emine Erdoğan ile birlikte çeşitli açılış ve ziyaretler için Somali'ye geldi. Erdoğan, Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud Adel Abdulle ile birlikte uluslararası havalimanının açılışını gerçekleştirdi. (Okan Özer - Anadolu Ajansı)

"Somali halkı, bu yardımı asla unutmayacak"

Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud da bugünün Somali'nin gelişimi ve tarihi için çok önemli bir gün olduğunu söyledi. 
Somali halkının mutluluğunu dile getiren Mahmud,  desteklerinden ötürü Somali'nin Türkiye'ye teşekkür borcu olduğunu belirtti. Geçmişteki Mogadişu ile bugünkü Mogadişu arasında büyük fark olduğunu vurgulayan Mahmud, "Bu farkı siz ve Türk devletinin yaptığı değişiklikler sayesinde buradan görebilirsiniz. Somali halkı da bu yardımı asla unutmayacaktır. Bu terminal, Somali halkına büyük bir değişiklik getirdi" diye konuştu.

Mahmud, başka altyapı yatırımlarının da sürdüğünü, her yerde değişiklikler yapıldığını kaydederek, Erdoğan'a ve heyetine teşekkür etti. 
Konuşmaların ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hediye takdim edildi.

Açılışta Cumhurbaşkanı Erdoğan'a eşi Emine Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu da eşlik etti.


Erdoğan hastane açılışı yaptı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Somali Cumhurbaşkanı Abdulle ile Somali-Türkiye Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin açılışını gerçekleştirdi. 
TİKA tarafından başkent Mogadişu'da yaptırılan 200 yataklı Somali-Türkiye Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin açılışına Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan ile Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu da katıldı. İki ülke arasında, hastanenin ortaklaşa işletilmesi için imzalanan protokole göre, Sağlık Bakanlığı 5 yıl boyunca uzman personel ve finansal destek verecek.

Geçen yıl eylül ayından beri hasta kabul edilen hastanede, kasımda da ameliyatlar başladı ve yataklı tedavi servisi hizmete açıldı. Hastane, 5 yıl süreyle iki ülke tarafından müştereken işletilecek ve süre sonunda Somali'ye bedelsiz devredilecek. 

Bütçesi, 135 milyon 734 bin 468 dolar

Hastanenin işletme dönemi sürecinde tahmini bütçesi, 135 milyon 734 bin 468 dolar olarak belirlendi. Türkiye, 5 yıllık dönemde 85 milyon 650 bin 145 dolar katkıda bulunacak, Somali hükümeti katkı yapmayacak.  
Hastanenin yönetici personeli 6 ay ve 1 yıllık, tabip ve diğer sağlık personeli ise 3 aylık periyotlar halinde görevlendirilecek.

Hastane halen hastane yöneticisi, başhekim, idari ve mali işler müdürü, sağlık bakım hizmetleri müdürü ve finans müdürü dahil toplam 52 Türk personel ve 91 yerel personel ile hizmet veriyor. Güvenlik hizmeti ise 40 yerel ve 5 Türk personelle sağlanıyor. 
Hastane, 13 bin 500 metrekare kapalı alana sahip olmasının yanı sıra 12 yoğun bakım, 14 yenidoğan yoğun bakım yatağı, 20 kuvöz, 4 ameliyathane, 1 doğum odası, radyoloji ve laboratuvar ünitelerini barındırıyor. 

Müezzinleri Erdoğan oldu

Erdoğan hastanenin ardından TOKİ tarafından Somali'de inşaa edilen ve annesi Tenzile Erdoğan'ın adının verildiği caminin de açılışını da yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan daha sonra kılınan öğlen namazında cemaate müezzinlik yaptı. Aynı 2 bin 300 kişinin namaz kılabileceği Tenzile Erdoğan Camii'nde derslikler ve sosyal eğitim alanları da yer alıyor.

#Cumhurbaşkanı Erdoğan
#Somali
#Mogadişu
9 yıl önce
default-profile-img