|

Muhalefet terörü

''Darbe'' çağrısı yaptıkları ordudan istediklerini alamayan Kadri ve Han''ın taraftarları hükümet binaları ile devlet televizyonunu bastı. Duruma müdahale eden askerlerin ve özel timlerin operasyonu ile göstericiler işgal ettikleri binalardan çıkarıldı.

.
00:00 - 2/09/2014 Salı
Güncelleme: 22:41 - 1/09/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
Muhalefet terörü
Muhalefet terörü

Pakistan''da muhalif liderler İmran Han ile Tahir-ul Kadri''nin Başbakan Navaz Şerif''in istifası talebiyle 14 Ağustos''ta başlattıkları hükümet karşıtı gösteriler devam ediyor. Ordunun önceki gün Başbakan Navaz Şerif ile muhalefet liderlerini yaşanan krize çözüm bulmak için görüşmelere başlamaları çağrısı yapmasının ardından dün göstericiler, bazı bakanlıkların bulunduğu alanda bir hükümet binası ile devlet televizyonu PTV''nin ofisini işgal etti. Bazı televizyon çalışanlarını rehin alan göstericiler, daha sonra ordunun ve ''Rangers'' olarak adlandırılan özel timlerin operasyonu ile binadan çıkarıldı.

İki liderin yandaşları, ülkenin doğusundaki Lahor kentinden başkent İslamabad''a yürüdü. Sayıları on binleri bulan göstericiler, İslamabad''da ''kırmızı bölge'' olarak adlandırılan alandaki parlamento binası yakınlarında kamp kurdu. 30 Ağustos gecesi Pakistan Halk Hareketi lideri Tahir-ul Kadri''nin taraftarlarına Başbakanlık Ofisine yürünmesi çağrısı yapmasının ardından göstericiler ile polis arasında çatışmalar başlamıştı. Şimdiye kadar 3 kişi hayatını kaybederken yaklaşık 500 kişi de yaralandı.

HEDEF İSTİKRARSIZLIK

Hükümet karşıtı gösteriler, Kadri ve Han''ın destekçilerine yaptıkları çağrıyla Bağımsızlık Günü olarak kutlanan 14 Ağustos''ta başladı. Gösterilerin mimarları Pakistan Halk Hareketi (PAT) lideri Tahir-ul Kadri ve Pakistan Adalet Hareketi (PTI) Başkanı İmran Han, Mayıs 2013''te Şerif''in zaferiyle sonuçlanan seçimde hile yapıldığını ileri sürerek, istikrar hedefli politikasıyla önplana çıkan Başbakan Şerif''ın istifa etmesini istiyor.

Hükümet binasını bastılar

Bir hükümet binasına giren göstericilerin, göz yaşartıcı gaz ve cop kullanan güvenlik güçlerine molotof kokteyli ve taş atarak yanıt vermesi üzerine çatışma çıktı. Çatışma sırasında emniyet müdürünün de aralarında bulunduğu beş polis ile 15 sivilin yaralandığı belirtildi. Öte yandan göstericilerin liderlerinden Tahir-ul Kadri, protestoculardan bazılarının Başbakan Navaz Şerif''in evinin önünde bulunduğunu ileri sürdü.

Asker engelliyor

Ordu, göstericilerin çevresinden ayrılmadığı parlamento binası ile başbakanlık ofisini korumak için asker gönderdi. Diğer taraftan kısa süreli işgal ettikleri devlet televizyonu binasından askerler tarafından çıkarılan göstericilerin ''kırmızı bölge''deki bekleyişi sürüyor. PAT ve PTI taraftarlarının güvenlik güçlerine saldırmasının ardından alandaki asker sayısı artırıldı. Başbakanlık Ofisi''ne giden yol üzerinde toplanan bir kısım göstericilerin daha fazla ilerlemesini ise askerler engelliyor.

İstifa haberi yalan

Başbakan Navaz Şerif, ''kırmızı bölge''de devam eden hükümet karşıtı protestoları görüşmek üzere Genelkurmay Başkanı ve Kara Kuvvetleri Komutanı Raahel Şerif''i Başbakanlık''taki ofisinde kabul etti. Görüşmenin ardından ordu sözcülüğünden yapılan açıklamada, Navaz Şerif''in istifası ya da görevinden geçici de olsa ayrılmasının kesinlikle gündeme gelmediği belirtildi.

Ordu darbe beklentisini boşa çıkardı: Demokrasiyi destekliyoruz

Ülkedeki siyasi krizle ilgili bir durum değerlendirme toplantısı yapan Pakistanlı komutanlar sorunları müzakere yoluyla çözme çağrısı yaptı. Başkent İslamabad''ın hemen yanındaki Ravalpindi şehrinde bulunan Genelkurmay Karargahında, ülkedeki siyasi krizle ilgili Genelkurmay Başkanı General Raheel Şerif''in önderliğinde olağanüstü kolordu komutanları toplantısı düzenlendi. Ordu sözcülüğünden yapılan yazılı açıklamada, ''ordunun demokrasiyi desteklediği'' vurgulanırken, bir kez daha hükümet ve muhalafete, meseleleri müzakere yoluyla çözmeleri çağrısı yapıldı.


10 yıl önce