|

Muhalefetten toplu istifa

İngiltere’de seçimi kaybeden muhalif liderler, Türkiye’de yıllardır sandıktan yenilgiyle çıkmalarına rağmen koltuklarını terk etmeyen Türk siyasilere ders verdi. İktidardaki Muhafazakar Cameron’a karşı bir varlık gösteremeyen üç lider istifa kararı aldı.

Yeni Şafak
04:00 - 9/05/2015 Cumartesi
Güncelleme: 21:40 - 8/05/2015 Cuma
Yeni Şafak

İngiltere'de genel seçimlerde 330 milletvekiline ulaşan Muhafazakar Parti tek başına iktidar olurken ana muhalefetteki İşçi Partisi lideri Ed Miliband, Başbakan Yardımcısı ve Liberaller'in lideri Nick Clegg ve seçimde oy oranını dokuz puan artıran ancak kendisi seçilemeyen Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi (UKIP) lideri aşırı sağcı Nigel Farage istifa etti. Beş yıl boyunca koalisyonun küçük ortağı olan Liberal Demokrat Parti 57 olan milletvekili sayısı sekize düşerek büyük bir hezimet yaşadı. Partinin ağır topları dahi milletvekili seçilemezken lideri Nick Clegg de istifasını açıkladı.





EN TATLI ZAFER


Seçimin galibi David Cameron zaferinin ardından eşiyle İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth ile görüşmeye giderken, partisinin sandıktan en çok oyu alarak çıkmasını “Bu yaşadığım en tatlı zafer” sözleriyle değerlendirdi. Cameron, zafer konuşmasında AB üyeliğinin halkoylamasına götürülmesi dâhil seçim kampanyası boyunca verilen sözleri tutacaklarını söyledi.



İSKOÇ SÜRPRİZİ


Geçen yıl İskoçya'nın bağımsızlığı için kampanya yürüten İskoç Ulusal Partisi (SNP) 56 milletvekili çıkararak İngiltere ile bütünleşme yolunda sıçrama gerçekleştirdi. İskoçya'da Mayıs 2016'da bölgesel parlamento seçimlerinde SNP'nin bağımsızlık konusunu gündeme getirip getirmeyeceği bilinmiyor. SNP lideri Nicola Sturgeon son seçim kampanyası boyunca ikinci bir bağımsızlık referandumu isteyip istemeyecekleri sorusuna net bir cevap vermemişti.



Bizimkiler yenilgiye doymuyor


Deniz Baykal'a yapılan kaset operasyonu sonrası koltuğu devralan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu 22 Mayıs 2010 yılında genel başkan olmuştu. Her seçimde iktidarı Erdoğan'dan alacağını söyleyen CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu girdiği 5. yarışta kaybeden taraf oldu. Devlet Bahçeli ise 6 Temmuz 1997 tarihinde yapılan MHP 5. Olağanüstü Kongre sonrasında Genel Başkanlığı görevini üstlendi. Devlet Bahçeli 2002 seçimlerini kazanamayınca kaybeden liderlerin çekilmesi gerektiğini belirterek, MHP Kurultayı'nda partiyi yeni yönetime devredeceğini belirtmiş, aday olmayacağını açıklamıştı. Ancak 2003 yılında yapılan kurultayda yeniden MHP Genel Başkanı seçilen Bahçeli, 2004 yerel seçimlerinden itibaren girdiği tüm seçimleri düzenli olarak kaybetti.



Sandıktan muhafazakarlar çıktı

İngiltere'deki genel seçimde 330 milletvekiline ulaşan Muhafazakar Parti tek başına iktidar oldu. Katılım oranının yüzde 66 olduğu seçimde şu ana kadar 650 bölgenin 649'unda oy sayımı tamamlandı. David Cameron'ın lideri olduğu Muhafazakar Parti 330 bölgede kazanırken, İşçi Partisi 232, İskoç Ulusal Partisi (SNP) 56, Liberal Demokrat Parti 8, Kuzey İrlanda Demokratik Birlik Partisi (DUP) 8 ve diğer partiler 15 milletvekilini parlamentoya soktu. İngiliz basını, oy sayımının bitimiyle Cameron'ın sandalye sayısının 331'e yükseleceği tahmininde bulunuyor.


#Nick Clegg
#David Cameron
#ingiltere seçimleri
9 yıl önce