|

Muhalifler rejimle Moskova'da görüşecek

Suriye rejimi ile muhalifleri bir araya getirecek toplantı, yarın Rusya'nın başkenti Moskova'da başlayacak. Moskova'da yarın başlayacak toplantıya Suriyeli 14 muhalif katılmayacak.

Yeni Şafak
20:22 - 25/01/2015 Pazar
Güncelleme: 18:32 - 25/01/2015 Pazar
AA
Rus yetkililerden alınan bilgiye göre, Doğu Bilimleri Enstitüsü Başkanı Vitaly Naumkin'in açılış konuşmasıyla başlayacak toplantı için 36 kişiye davetiye gönderildi. Çoğunluğu Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) üyesi 14 kişinin toplantıya katılmayacağı ifade edildi.


İki gün boyunca muhalifler bazında yürütülecek görüşmelere çarşamba günü Suriye'nin BM Temsilcisi Beşşar el-Caferi başkanlığındaki rejimi temsil eden heyetin katılması bekleniyor.


Dışişleri Bakanlığının konukevinde gerçekleşecek toplantıya çarşamba akşamı Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un da katılması planlanıyor. Naumkin'in yöneteceği perşembe günkü son oturumda ise sonraki görüşme takviminin belirlenmesine çalışılacak. 


Öte yandan, Suriyeli muhalif sanatçı Cemal Süleyman,  Kahire'de 2 gün süren istişare toplantılarının ardından yayımlanan Kahire Bildirisi'nin kendisini Moskova'daki toplantıya gitmeye teşvik ettiğini söyledi.


Süleyman, "Muhaliflerin bildiride anlaşma sağlamaları gerek Rusya ve rejimin heyeti gerekse muhaliflerle üzerinde konuşabileceğim belirli dayanaklarım olmasını sağladı" dedi. 


Moskova'daki toplantının Rusların kendilerine açtığı kapı olduğuna dikkati çeken Süleyman, "Krizin siyasi çözümünün mümkün olup olmadığını değerlendirmek için fırsat olacak" değerlendirmesinde bulundu.
#suriyeli muhalifler
#Moskova'
#smdk
#esed rejimi
9 yıl önce