|

Mumları söndü!

Batı medyasında Türkiye hakkındaki ''IŞİD yalanları''na Amerikalı yetkililerden arka arkaya yalanlama geliyor. ABD Savunma Bakanı Hagel, ''Türkler bizimle birlikte çalışıyor'' derken Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Harf, ''Türkiye''nin de aralarında bulunduğu herhangi bir ülkenin IŞİD''e destek verdiği yönünde ellerinde bir kanıt olmadığını'' itiraf etti.

Aybike Eroğlu
00:00 - 18/09/2014 Perşembe
Güncelleme: 00:10 - 18/09/2014 Perşembe
Yeni Şafak
Mumları söndü!
Mumları söndü!

Amerikalı yetkililer, terörle mücadele forumlarının en başta gelen üyelerinden Türkiye hakkında Batı medyasında çıkan saldırgan asparagas haberleri arka arkaya yalanlamaya başaldı. Özellikle İngiliz ve ABD medyasında iftiraya kadar varan ''Türkiye''nin IŞİD''den petrol aldığı, sınırlarını militanlara açtığı ve örgüte mali ve insani destek sağladığı'' şeklindeki çarpıtma haberlere Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan''ın ''çirkin, yalan ve adice'' diye tepki göstermesi Washington''u harekete geçirdi.

Yalan haberlerle ilgili ilk açıklama ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel''den geldi. Hagel, Türkiye''nin IŞİD ve aşırılık yanlısı örgütlere karşı hassasiyet sergilediğini, Türkiye ile ortak ve net çıkarlar paylaştıklarını belirterek ''Türkler bizimle birlikte çalışıyorlar ve çalışmaya da devam edecekler'' dedi.

49 REHİNEYE DİKKAT

Senato Silahlı Hizmetler Komitesi''nde düzenlenen IŞİD konulu oturumda Kongre üyelerine açıklamalarda bulunan Hagel, IŞİD''in şu anda 49 Türk diplomatını rehin tuttuğuna dikkat çekerek geçen hafta Türkiye''yi ziyareti sırasında yaptığı tüm görüşmelerde bu konunun Türk tarafında öncelik listesinin en başında yer aldığını vurguladı. Bir senatörün, IŞİD''in karaborsa petrol geliri hakkındaki bir sorusu üzerine de Hagel, ''Bunun da farkındalar. Bu gibi konuları ele almak için adım atıyorlar. Çıkarlarımız ortak ve net. Türkiye''nin NATO''nun değerli bir ortağı olduğunu bir kez daha belirtmekte fayda var. Orada bir NATO üssümüz bulunuyor'' diye yanıt verdi.

MESNEDSİZ İDDİALAR

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf da IŞİD''in Türkiye''nin güvenliğine bir tehdit olduğunu ve Türkiye''nin bu tehdidin dalga etkisini bölgedeki birçok ülkeden daha fazla hissettiğini söyledi. Bir gazetecinin, Türkiye ile ABD''nin eşbaşkanlığında gelecek hafta New York''ta Terörizmle Mücadele Küresel Forumu''nun düzenleneceğini hatırlatarak, ''Türkiye bir yandan bazı ülkelerce IŞİD''e fon sağlamakla suçlanırken, diğer yandan nasıl bu foruma eşbaşkanlık yapacak'' sorusunu yanıtlayan Harf, ''Herhangi bir ülkenin IŞİD''e fon sağladığı ya da destek verdiği yönünde elimizde bir kanıt yok'' ifadesini kullandı.

Papa''yı da alet ettiler

Batı medyasının IŞİD üzerinden Türkiye''ye yönelik algı operasyonu hız kesmiyor. IŞİD''ın Hacıbayram''dan eleman topladığına ilişkin algı operasyonu yapan New York Times''a, İngiliz Daily Telegraph gazetesi destek verdi. Vatikan''ın, IŞİD militanlarının Papa Francis''i Müslüman bir ülkede öldürmelerinden korktuğunu yazan gazete, Papa''nın Kasım ayındaki Türkiye ziyareti sırasında öldürülebileceğini yazdı. Organize şekilde algı operasyonu yürüten Batı basınına cemaat medyası ve amiral gemisi de destek verdi. Zaman dün, New York Times''iı kaynak göstererek, haberi ''IŞİD Ankara''da adam topluyor'' başlığıyla duyurdu. Today''s Zaman da NYT''ın haberini Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu''nun fotoğrafıyla kullandı.

Putin''e IŞİD propagandası

Amerikan medyası, Barack Obama''nın IŞİD''le mücadele planını eleştiren Rusya''nın tepkisini frenlemek için şimdiden algı operasyonuna başladı. ABD basınında çıkan organize haberlerde ''Rusya''nın IŞİD''in sıradaki kurbanı olabileceği'' ileri sürülüyor. New York merkezli Güvenlik ve istihbarat şirketi The Soufan Group, sadece Haziran ayında yaklaşık 200 Çeçen savaşçının IŞİD''e katıldığını açıkladı. Bu ayın başlarında Suriye''nin Tabka Hava Üssü''nü ele geçiren IŞİD militanları Rus yapımı savaş uçaklarının üzerinde çektikleri bir video yayınlamışlardı.


10 yıl önce