|

"Müzakerelerin iptali için suikast yapıldı"

İsrail'le yürütülen dolaylı müzakereler için Kahire'de bulunan Filistin heyeti, İsrail'in iki Filistinliye suikast düzenlemesinin müzakereleri iptal etmek amacıyla yapıldığını bildirdi.

Aa
00:00 - 23/09/2014 Salı
Güncelleme: 16:43 - 23/09/2014 Salı
Yeni Şafak
"Müzakerelerin iptali için suikast yapıldı"
"Müzakerelerin iptali için suikast yapıldı"

İsrail'le yürütülen dolaylı müzakereler için Kahire'de bulunan Filistin heyeti yaptığı açıklamada, İsrail'in Batı Şeria'da iki Filistinliye suikast düzenlemesini kınayarak, bu eylemin müzakereleri iptal etmek amacıyla yapıldığını ileri sürdü.

Heyet tarafından yayımlanan yazılı açıklamada, " İsrail işgal güçlerinin El Halil kentindeFilistin halkına yönelik evlere baskın yapma, bir binayı yakma ve yıkma, Amir Ebu Iyşe ile Mervan el-Kavasımi'ye suikast düzenleme ve Filistinlileri gözaltına alma gibi çirkin suçları işlediğinin bilgisini aldık" denildi.

Açıklamada, "Filistin heyeti tamamen, El Halil'deki operasyonun kabul edilemez olduğuna ve 3 Yahudi yerleşimcinin kaybolmasının ardından yaşananları gizlemek, Filistin halkının sıkıntılarının giderilmesi amacıyla yürütülen müzakereleri ortadan kaldırmak için yapıldığına inanıyor" ifadeleri kullanıldı.

"İsrail'in gizli ajandası var"

İsrail'in saldırılar için Mısır'ın ara buluculuğuyla dolaylı müzakerelerin başladığı günü özellikle seçtiği, bu durumun "İsrail'in ateşkes çabalarını durdurma, vahşi katliamlarını sürdürme, sorumluluklarını yerine getirmeme" gibi gizli ajandasının olduğunu gösterdiği vurgulandı.

Filistin heyeti açıklamasında ayrıca İsrail'in saldırılarını durdurmasını, Gazze Şeridi'nin yeniden imar edilmesini, uzun yıllardır Gazze'ye uygulanan "zalim abluka"nın sonlandırılmasını talep etti.

Müzakerelere ara verildi

Fetih, Hamas, İslami Cihad ve Filistin Demokratik Kurtuluş Cephesi'nden oluşan veİsrail ile dolaylı görüşmelere katılmak için dün akşam Kahire'ye gelen Filistin heyeti El Halil'de 2 Filistinlinin öldürülmesinin ardından konuyu görüşmek üzere otellerine döndü. Suikast sebebiyle müzakereler kesildiği bildirildi.

İsrail ordusu, 12 Haziran'da kaybolan ve ölü bulunan 3 Yahudi yerleşimciyi kaçırmakla suçladığı Amir Ebu Iyşe ile Mervan el-Kavasımi'nin bu sabah düzenlenen operasyonda öldürüldüğünü açıklamıştı.

Müzakerelerin bugün başlayıp kurban bayramı ve 10 gün süren Yahudi bayramlarının ardından sonra ermesi ön görülüyor.

3 Yahudi yerleşimcinin kaybolmasının ardından Batı Şeria'da 40 Filistinli öldürülmüş, aralarında milletvekilleri ve Filistin Meclis Başkanı Aziz Duveyk'in de bulunan yaklaşık bin Filistinli de İsrail güvenlik güçleri tarafından gözaltına alınmıştı.

Ayrıca 3 Yahudi yerleşimcinin 18 gün sonra ölü bulunmasının ardından Filistinli genç Muhammed Ebu Hudayr, 2 Temmuz'da Yahudi yerleşimciler tarafından kaçırılmış ve yakılarak öldürülmüştü.

10 yıl önce