|

Myanmar'da kıyamet günü

46 yıldır askeri rejimle yönetilen ve rahip ayaklanmalarıyla gündeme gelen Myanmar'ı Nargis kasırgası vurdu. İlk tespitlere göre 10 binden fazla insan öldü, 3 bin kişi de kayıp.

Dış Haberler
00:00 - 6/05/2008 Salı
Güncelleme: 01:53 - 6/05/2008 Salı
Yeni Şafak
Myanmar'da kıyamet günü
Myanmar'da kıyamet günü

Cunta rejiminin baskısı altında kanlı rahip ayaklanmaları nedeniyle gündeme gelen Güneydoğu Asya ülkesi Myanmar'da bu kez de kasırga dehşeti yaşanıyor. Saatteki hızı 200 km'yi bulan Nargis kasırgası ülkenin güneyini enkaza çevirirken, devlet televizyonu kasırgada 10 bini aşkın kişinin öldüğünü açıkladı. İrravaddi Deltası'nda yerle bir olan Bogalay ve Labutta bölgelerinde ölü sayısının artmış olabileceği belirtilirken, 3 bin kişinin de kayıp olduğu duyuruldu.


YÜZBİNLERCE KİŞİ EVSİZ KALDI

Pirinç yetiştirilen İrravaddi Deltası bölgesini vuran kasırganın ardından yardım örgütleri acil yardım çalışmalarına başladı. Yollardaki hasar ve telefon sistemlerindeki arıza nedeniyle felaketten etkilenenlerin sayısı henüz tam olarak saptanamıyor. BM yetkilileri, ülkeyi cumartesi günü vuran kasırganın yüz binlerce kişiyi evsiz ve susuz bıraktığını bildiriyor.

DAHA FAZLA YARDIM GEREKLİ

Uluslararası Kızılhaç Teşkilatı, BM ajansları ve uluslararası yardım örgütlerinin bulunduğu birçok kuruluş, kasırganın etkilediği bölgelerde yardım faaliyetlerine başladı. Uluslararası Kızılhaç Teşkilatı sözcüsü Michael Annear, ülkeye acil yardım çağrısında bulundu. Evsiz kalanlara malzeme, çatıları yıkılanlarla plastik örtü, su arıtma tabletleri, 5 bin litre içme suyu, ocak, cibinlik, battaniye ve kıyafet dağıttıklarını söyleyen Annear, çok daha fazla yardıma

ihtiyaç olacağını kaydetti.

YARDIMI CUNTA ENGELLEDİ

Öte yandan, 46 yıldır iktidarda bulunan askeri yönetim tarafından kasırganın neden olduğu felaketin ardından henüz yardım çağrısında bulunulmadı. 50 milyon nüfuslu ülkede kasırganın ardından, BM yardımının ilk gün askeri cuntanın engeliyle karşılaştığı için afetzedelere ulaşamadığı ifade edildi. Ancak gelen tepkiler üzerine hükümet bu engeli bir süre sonra kaldırdı. Yangon dahil 5 yerin 'felaket bölgesi' ilan edildiği duyurulurken, devlet televizyonu, kasırgaya rağmen yeni anayasa için referandumun planlandığı gibi 10 Mayıs'ta yapılacağı bilgisini verdi.


Erdoğan'dan başsağlığı mesajı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Myanmar'da çok sayıda kişinin öldüğü kasırga nedeniyle bu ülkeye taziye ve başsağlığı mesajı gönderdi. Erdoğan, Nargis kasırgasında hayatını kaybedenler için başsağlığı dilediği mesajında, Türkiye'nin ve Türk halkının Myanmar'a dayanışma duygularını ve taziyelerini iletti. Başbakan Erdoğan, ayrıca Çin Halk Cumhuriyeti'nde meydana gelen tren kazası nedeniyle de bu ülkenin başbakanına taziye mesajı gönderdi.


16 yıl önce