|

Myanmar'da öğrencilere müdahale

Myanmar'da eğitimde reform talep eden öğrencilere polis bugün de müdahale etti, 5 öğrenci gözaltına alındı.

Yeni Şafak
12:52 - 6/03/2015 Cuma
Güncelleme: 10:54 - 6/03/2015 Cuma
AA
ARŞİV
ARŞİV
Ülkenin ticari başkenti Yangon'un 140 kilometre kuzeyinde bulunan Letpadan'da polisin insan zinciri oluşturduğu ve 300 kadar protestocu öğrenciyi tel örgüyle çevrelediği belirtildi. 


Dayanışma için bölgeye gelen yerel halkla görüşmek amacıyla polis kordonunu aşan 5 öğrencinin gözaltına alındığı kaydedildi. 


Resmi basında yer alan haberlerde, polisin bugünkü müdahalesi savunuldu ve "göstericilerin, dağılmaları yönündeki talebe karşı geldiği" ifadesi kullanıldı. 


Bu arada dün gözaltına alınan sekiz kişinin bu sabah serbest bırakıldığı bildirildi.


Myanmarlı öğrenciler, hükümetin Ulusal Eğitim Yasası'nda değişiklik yapmasını talep ediyor. 


Öğrenciler, eğitim yasasının, hükümetin üniversiteler üzerinde sıkı kontrol sağlamasına olanak sağladığını savunuyor ve yasada üniversitelere daha fazla özerklik tanınması, öğrenci ve öğretim görevlileri sendikalarının kurulmasına izin verilmesi ve etnik azınlıkların dillerinde öğrenim görmesi yönünde değişiklikler yapılmasını istiyor.


Letpadan'daki grup, eğitimde reform talebiyle Mandalay bölgesinden Yangon'a yürüyüşe geçmişti.


Polis dün de Letpadan'da durdurulan gruba destek amacıyla Yangon'un tarihi bölgelerinden Sule Pagoda'da toplanan eylemci ve öğrencilere cop ve gazla müdahalede bulunmuştu. Müdahalade çok sayıda öğrenci yaralanırken, 15 kişi gözaltına alınmıştı.
#Myanmar
#öğrenci
#polis
#Letpadan
#gözaltı
#müdahale
9 yıl önce