|

Myanmarlı Müslümanlardan "soykırımı durdurun" çağrısı

Myanmar'ın Arakan (Rakhine) eyaletinde Müslümanları hedef alan şiddet olayları Brüksel'de protesto edildi.

Aa
00:00 - 2/04/2013 Salı
Güncelleme: 18:08 - 2/04/2013 Salı
Yeni Şafak
Myanmarlı Müslümanlardan "soykırımı durdurun" çağr
Myanmarlı Müslümanlardan "soykırımı durdurun" çağr

Avrupa'nın farklı ülkelerinden gelen bir grup Arakanlı Müslüman, Avrupa Birliği (AB) kurumlarının önünde toplanarak katliamların durması için Myanmar hükümetine baskı yapılmasını istedi.

Göstericiler AB yetkililerine, olayları yerinde araştırmak üzere Myanmar'a heyet gönderilmesi, katliamlara öncülük ettiğini öne sürdükleri Budist rahiplerin yargılanması ve Müslümanların haklarının yasal olarak tanınması için diplomatik girişimlerde bulunma çağrısı yaptı.

"Burmalı Müslümanlara soykırımı durdurun" pankartları ve katliam fotoğrafları taşıyan protestocular, uluslararası toplumun sessiz kalmaya devam etmesi halinde, "devam eden etnik temizliğin hedefine ulaşacağı" uyarısında bulundu.

Protestocuların dağıttığı bildiride, "Müslümanlara yapılan saldırılar öncesinde, radikal Budist çetelerin şiddet propagandası yaptığı ve Müslümanlarla ilgili söylentiler yayarak toplumu galeyana getirmeye çalıştıkları" belirtildi.

Bildiride, "Myanmar hükümetinin de göz yummasıyla Müslümanların evlerine ve camilere saldıran çetelerin katliamları ve yağma olaylarını, asker ve polisin gözü önünde gerçekleştirebildikleri" ifadesi yer aldı.

Protectocular bildiride ayrıca, "bazı iyi niyetli Budistlerin saldırılar öncesinde yaptığı ihbarlara rağmen resmi makamların hiçbir tedbir alınmadığını, bazı saldırılarda Müslümanlar tarafından yakalanarak güvenlik güçlerine teslim edilen elebaşlarının da gizlice serbest bırakıldığını" kaydetti.

11 yıl önce