|

NATO "Ortaklık Anlaşmasını" tanımıyor

NATO, dün Rusya ile Gürcistan'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Abhazya Özerk Cumhuriyet arasında imzalanan "İttifak ve Stratejik Ortaklık Anlaşması"nı tanımadığını açıkladı.

Yeni Şafak
14:13 - 25/11/2014 Salı
Güncelleme: 12:17 - 25/11/2014 Salı
AA
Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in ofisinden yapılan açıklamada, "NATO, uluslararası toplum tarafından tanınan sınırları içinde Gürcistan'ın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü desteklemektedir. Bu nedende 24 Kasım'da Abhazya ile Rusya arasında imzalanan sözde ittifak ve stratejik ortaklık anlaşmasını tanımıyoruz" denildi. 


Anlaşmanın, Gürcistan'da yaşananlara barışçıl ve kalıcı bir çözüm bulunması için harcanan çabalara hiçbir katkıda bulunmayacağına dikkat çekilen açıklamada, "Söz konusu anlaşma, aksine Gürcistan'ın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü ihlal etmekte, AGİT ve uluslararası hukukun ilkeleri ile Rusya'nın uluslararası taahhütlerine  açıkça ters düşmektedir. Rusya'ya, Gürcistan'a bağlı Güney Osetya ve Abhazya bölgelerini tanıma kararını iptal etmesi ve Gürcistan'daki askeri birliklerini çekmesi için yeniden çağrıda bulunuyoruz"  ifadeleri kullanıldı. 


Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve ayrılıkçı Abhazya Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Raul Hacimba dün Soçi'de bir araya gelmiş ve iki ülke arasında güvenlik, sosyal ve ekonomik alanlarda işbirliğini kapsayan anlaşmayı imzalamıştı.
#Abhazya
#Rusya
#NATO
9 yıl önce