|

NATO ve ABD destekliyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Obama, Ankara-Moskova arasındaki gerilime ilişkin bir görüşme yaptı. Obama görüşmede ABD ve NATO’nun Türkiye’nin egemenlik hakkını desteklediğini belirterek ‘gerilimi düşürün’ mesajı verdi.

Yeni Şafak
04:00 - 25/11/2015 Çarşamba
Güncelleme: 10:00 - 25/11/2015 Çarşamba
Yeni Şafak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Barack Obama bir telefon görüşmesi yaptı. Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Erdoğan ile Obama arasında dün akşam gerçekleşen görüşmede, Türk hava sahasını ihlal eden bir Rus uçağının Türkiye tarafından düşürülmesi konusu ele alındı.


Obama, Türkiye'nin ulusal egemenliğini savunma hakkının ABD ve NATO tarafından desteklendiğini ifade etti.



TEKRARLANMAMASI İÇİN ÖNLEM ALINMALI


Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Obama, benzer hadiselerin tekrarlanmamasını güvence altına alacak düzenlemeleri yapmanın, gerilimi düşürmenin önemi hususunda hemfikir olduklarını belirtti. İki lider, Suriye'de siyasi geçiş sürecini sağlamak üzere DAEŞ'e karşı ortak mücadeleyi sürdürme konusundaki kararlılıklarını da teyit etti.



Öte yandan Başbakan Ahmet Davutoğlu bir dizi telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Davutoğlu, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İngiltere Başbakanı David Cameron ve Almanya Şansölyesi Angela Merkel'i arayarak görüş alışverişinde bulundu.



Türkiye'nin hakkı


ABD Başkanı Barack Obama, Türkiye'nin Rus savaş uçağını düşürmesinde haklı olduğunu söyledi. Washington'da ağırladığı Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile ortak basın toplantısı düzenleyen Obama, “Türkiye'nin hava sahasını koruma hakkı vardır. Bölgede gerilimin tırmanmaması için tarafların iletişimde olmaları gerekiyor" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'la konuyla ilgili bir görüşme yapacağını belirten Obama, Rusya'nın ılımlı muhalifleri hedef almasının Esed rejimini cesaretlendirdiği konusunda ise Hollande ile fikir birliğine vardıklarını kaydetti.








#Barack Obama
#Rus savaş uçağını
#Erdoğan
8 yıl önce