|

NATO'ya isyan büyüyor

Amerika'nın ikinci Guantanamosu haline gelen Afganistan'ın Begram Hapishanesi'nde Amerikan askerlerinin Kur'an-ı Kerim ve bazı dini kitapları yakması Afganistan'ı ayağa kaldırdı. Ne insanlık ve ne de kutsal değerler tanımayan işgalci Amerikan askerlerine halkın tepkisi tüm ülke çapında yayılıyor. Protesto ve tepkiler Pakistan'a da sıçradı.

Mahmut Osmanoğlu
00:00 - 27/02/2012 Pazartesi
Güncelleme: 01:21 - 27/02/2012 Pazartesi
Yeni Şafak
NATO'ya isyan büyüyor
NATO'ya isyan büyüyor

Pakistan'da Urduca yayınlanan Ruznameyi Ekspres gazetesi 26 Şubat tarihli sayısında Afganistan'daki Kuran'ı Kerim'e saygısızlık protestolarını sürmanşetinden “Kur'an'ı Kerim'e saygısızlık: Afganistan'da göstericilere ateş açılması sonucu 8 şehit daha, saldırıda Amerikalı bir binbaşı ve bir albay öldürüldü” başlığıyla gördü.

PROTESTOLAR YAYILIYOR

Haberin spotunda Afganistan'ın çeşitli bölgelerindeki şiddet içeren protestolara yer veriliyor ve “Herat şehrinde Amerikan konsolosluğuna saldırı, çatışmalarda birçok polis memuru yaralandı, NATO bakanlıklardaki personelini geri çağırdı” deniliyor.

Haberin devamında Afganistan'ın Nengerhar, Paktiya, Kunduz ve Mezarı Şerif şehirlerinde gösteriler yapıldığı, Birleşmiş Milletler bürosunun yakıldığı ve Amerika'nın hadiseden dolayı yeniden özür dilediğine yer veriliyor. Amerika'da yayınlanan The Washington Post gazetesi hadisenin ertesi günü 22 Şubat tarihli sayısında Afganistan'daki protestoları sürmanşetinden “Afganlılardan Kur'an'ın Yakılmasına Protesto” başlığıyla gördü.

AMERİKA ÖZÜR DİLEDİ

Haberin spotunda “Amerika özür diledi, Begram üssündeki hadisenin 'kasıtlı olmadığını' açıkladı” bilgisi veriliyordu. Gazete haberin devamında Begram üssünde Kur'an'ı Kerim yakılmasına öfkelenen Afganlıların NATO'nun Afganistan'daki en büyük askeri üssünü taş yağmuruna tuttuğunu, Amerikalı yetkililerin İslami kutsal kitabın nüshalarının Amerikalı askeri personel tarafından kazara yakıldığını açıklayarak gitgide yaygınlaşan kızgınlığı sakinleştirmeye çalıştıklarını bildiriyor.

Haberde protestoların 21 Şubat Salı günü Begram hava üssünden çalışan Afganlıların çevrede yerleşik halka hava üssünde Kur'an'ı Kerim nüshalarının yakıldığını duyurmasıyla başladığı aktarılıyor. Göstericilerin yarı yanık Kur'an'ı Kerimleri dışarı taşıyıp ellerinde taşıyarak kasabada dolaşmasıyla kalabalık daha da büyümüş ve kontrol edilemez bir hale gelmiş. Haberde “Yaşasın İslam”, “Kahrolsun Amerika” gibi sloganlar atan yaklaşık beş bir kadar göstericinin senelerdir Amerikan hava üssünde çalıştıklarına da yer veriliyor.

Gazete haberinde Amerika'nın Afganistan'daki en üst düzey komutanı General John R. Allen'in çok seri bir şekilde üzüntülerini ifade ettiğine ve Amerikalı yetkililerin hadisenin ülke çapında şiddeti ateşleyeceği endişeleri taşıdığına işaret ediyor. Tüm dünya medyasının yanı sıra İran medyası da Afganistan'da Kur'an'ı Kerim'e saygısızlığa Afganistan halkının öfkesine geniş yer verdi.


Birleşmiş Milletler saygısızlığı kınadı

İran'da Farsça olarak yayınlanan Ittılaat gazetesi 23 Şubat tarihli sayısında konunun başka bir boyutuna dikkat çekti ve bunu sürmanşetinden “Birleşmiş Milletler Amerikan askerlerinin Kur'an'a saygısızlığını kınadı” başlığıyla verdi. Haberin spotun da ise “Beyaz Saray Amerikan askerlerinin Kur'an'ı Kerim'i yakmalarından dolayı özür diledi” deniliyor. Haberde Kur'an'ı Kerim'e saygısızlığa karşı Kabil ve Pervan şehirlerinde yapılan protesto gösterilerinin ardında 8 ölü ve 12 yaralı bıraktığının altı çiziliyor.


Amerikalıların yaktığı Kur'an Afganları sokağa döktü

Amerikan askerlerinin Kur'an'ı Kerim yakmasına bir tepki olarak başlayan ve tüm Afganistan'a hatta Pakistan'a yayılan gösterilerde yirmiden fazla insan hayatını kaybetti. Büyük ihtimalle gösteriler bu hafta da devam edecek; Amerikalıların değer ve kutsal tanımayan savaşları da.


12 yıl önce