|

'NATO'ya sarsılmaz destek sürecek'

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, ABD'nin NATO ve Avrupa'yı güçlü bir şekilde desteklemeye devam ettiğini söyledi.

Yeni Şafak
18:37 - 18/02/2017 Cumartesi
Güncelleme: 18:40 - 18/02/2017 Cumartesi
AA
ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence açıklama yaptı.
ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence açıklama yaptı.

53. Uluslararası Münih Güvenlik Konferansı'nda konuşan Pence, “ABD NATO'yu güçlü bir şekilde desteklemektedir. ABD'nin bu Transatlantik ittifaka olan bağlılığı sarsılmaz şekilde devam edecektir” ifadelerini kullandı.



ABD'nin Avrupa olan desteğinin devam edeceğini vurgulayan Pence, “Sizin zorluklarınız bizim zorluklarımız. Başarınız bizim başarımız. Nihayetinde geleceğe birlikte yürüyoruz. Bu Başkan Trump'ın verdiği söz; 'Avrupa ile bugün ve her gün birlikte olmaya devam edeceğiz.' Çünkü aynı yüce ideallerle birbirimiz bağlıyız; özgürlük, demokrasi, adalet ve hukukun egemenliği” şeklinde konuştu.



ABD'nin savunma harcamalarını artırmak için hazırlık yaptığını belirten Pence, “Sorumlu olduğumuz vatandaşlara karşı savunma alanındaki görevlerimizi yerine getireceğiz. Avrupa'daki müttefiklerimizi ve NATO'daki müttefiklerimize desteklemeye devam edeceğiz. Fakat Avrupa'nın savunması bizim olduğu kadar sizin taahhütte bulunmanızı gerektiriyor. Transatlantik ittifakımızın merkezinde misyonunu gerçekleştirmesi için temelde iki ana prensip var. 50. Maddeye göre birimize saldırıldığında birbirimize yardım etme vaadinde bulunuyoruz. O gün geldiğinde orada oluyoruz. 3. Maddeye göre ise ortak savunmamıza katkıda bulunma sözü veriyoruz. Savunma yükümüzü paylaşma sözü çok uzun süredir yerine getirilmedi ve bu ittifakımızın temellerini aşındırıyor” dedi.



"NATO ülkelerinin katkıları önemli"


NATO üyelerinin gayri safi yurtiçi hasılalarının (GSYH) en az yüzde 2'lik kısmını savunma harcamalarına ayırma sözü verdiğini hatırlatan Pence, NATO'nun eksiklerinin tamamlanması için üye ülkelerin katkılarının son derece önemli olduğunu vurguladı.



Pence, “ABD ve sadece dört NATO üyesi ülke bu temel standardı yerine getiriyor. Birkaç ülke bu hedefi yerine getirme yolunda ilerlerken, birçok ülke, bazı en büyük müttefiklerimiz de dahil olmak üzere, bu minimum hedefi tutturulması konusunda güvenilir bir geçmişe sahip değil. Bir konuda net olmak istiyorum. ABD Başkanı bu taahhüttün yerine getirilmesi için müttefiklerimizin sözlerini tutmasını beklemektedir. Bu, daha fazlasını yapma zamanı geldi anlamına geliyor” şeklinde konuştu.



"Rusya sorumlu tutulmaya devam edecek"


Bölgesel gelişmeleri değerlendiren Pence, “Ukrayna ile ilgili olarak Rusya'yı sorumlu tutmalıyız. Minsk Antlaşması'nın şartlarını yerine getirmelerini talep etmeliyiz. (Rusya ile) Ortak bir zemin sağlama arayışımıza rağmen, bildiğiniz üzere ABD Başkanı Trump bunun sağlanabileceğine inanıyor, ABD, Rusya'yı sorumlu tutmaya devam edecektir” ifadelerini kullandı.



Ortadoğu'daki gelişmeleri değerlendiren Pence, “Başkan Trump yönetiminde ABD, İran'ın bölgedeki ülkelerimizi ve müttefiklerimizi, özellikle de İsrail'i tehdit edebilecek nükleer silahları hiçbir zaman elde etmemesini sağlamak konusunda tam kararlılığını koruyacak.” dedi.



"DEAŞ'ı tarihin küllerine gömeceğiz"


DEAŞ, El-Kaide ve Boka Haram gibi terör örgütlerinin milyonlarca insanın hayatını tehdit ettiğini belirten Pence, “Sanıyorum içlerindeki en kötüsü DEŞ. Ortadoğu'da Ortaçağdan beri görülmeyen bir vahşilik. ABD Başkanı'nın açık bir şekilde de söylediği gibi, ABD bu düşmanı ezmek için bıkmadan çalışmaya devam edecek. Özellikle DEAŞ ve sözde halifeliklerini. Onları ait oldukları tarihin küllerine gömeceğiz.” ifadelerini kullandı.



#NATO
#ABD
#Pence
7 yıl önce