|

Neden terk ettim! (Video)

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, forumu terk etmesinin nedenini işte böyle açıkladı.

Yeni Şafak
00:00 - 29/01/2009 четверг
Güncelleme: 21:55 - 29/01/2009 четверг
Yeni Şafak
Neden terk ettim! (Video)
Neden terk ettim! (Video)

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Davos'taki Gazze oturumunda konuşulmasına müsaade edilmeyince forumu terk etmesinin ardından Dünya Ekonomik Forumu Başkanı ile ortak bir basın toplantısı yaptı. Erdoğan, forumun moderatörünün süreleri eşit kullandırmaması nedeniyle, oturumu terk ettiğini söyledi. Başbakan, İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres'in konuşması sırasında kendisine sürekli bakarak ve sesini yükselterek konuştuğunu hatırlattı.



“YUMUŞAK BAŞLIYIM AMA UYSAL KOYUN DA DEĞİLİM”
Davos'taki Dünya Ekonomik Forumu (WEF) kapsamında düzenlenen “Gazze Ortadoğu'da Barış Modeli” panelini terk eden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile WEF Başkanı Klaus Schwab ortak bir basın toplantısı düzenledi.
Oturumun sona ermesi konusunda derin üzüntüsünü dile getiren Schwab, “Sayın Erdoğan'a büyük bir saygım var, kendisiyle pek çok faaliyetimiz söz konusu. Bugün olanlara rağmen istikrarlı, barışçıl Ortadoğu yaratılmasına yönelik çabalarını destekliyorum” şeklinde konuştu. Oturumun işlenişine de değinen Schwab, “Bu oturumlarda Davos ruhunu yani, pozitif, yapıcı bir ruh oluşturmak istiyoruz. Bizim isteğimiz bugün de bu yöndeydi” dedi.
Başbakan Erdoğan da, “Barışçı, yapıcı tartışmaların sürdüğü Davos'a geldim ve uluslararası barış ve istikrardan yana olan duruşumuzu belirttim. Bu kapsamda Ortadoğu barış sürecinde İsrail-Filistin, İsrail-Suriye ve Lübnan ile yürütülen çalışmalar kapsamında süreçle ilgili görüşlerimi açıkladım” diye konuştu.
Son bir aydır Gazze'de süren dramla ilgili gözlemlerini Davos'ta ifade ettiğini açıklayan Erdoğan, “Konuşmamda özellikle barış mesajlarını ön plana çıkardım. Herhangi bir şekilde ne İsrail halkını, ne Peres'i, ne de Musevi halkını hedef aldım. Aksine bugün öğlen yapılan panelde de Anti-Semitizmin bir insanlık suçu olduğunu ifade eden bir lider olduğumu belirttim” şeklinde konuştu.
Usul açısından paneldeki adaletsizliğe değinen Başbakan Erdoğan, “Moon 8 dakika konuştu, ben 12 dakika, Musa 12 dakika. Buna mukabil Peres 25 dakika boyunca ve zaman zaman toplantı üslup ve adabı dışına çıkan bir tavırla konuştu. Davos ruhunun dışına çıkarak, bana karşı, beni hedef gösterip, ses tonunu yükselterek konuştu. Moderatör de paneli bitirmek istedi. Müdahale ederek söz aldığımda da görüşlerimi ifade etmeme imkan tanımadı” dedi.
Tepkisinin toplantı moderatörüne karşı olduğunu ve bitmek üzere olan toplantıyı terk ettiğini ifade eden Başbakan Erdoğan, “O yüzden burada bu açıklamayı yapıyorum, çünkü burada da hedef saptırılabilir. Yumuşak başlayım ama uysal koyun da değilim” diye konuştu.
Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Başbakan Erdoğan, bir soru üzerine Davos'a önümüzdeki yıl dönmesi konusunu Schwab ile değerlendireceğini açıklayarak, “Tabii ki tepkim moderatöre olmuştur. Bu tür moderatörlerin olduğu Davos zevk vermez, barışa da gölge düşürür” dedi.
Bir başka soru üzerine Erdoğan, “Peres'in yaşına saygım nedeniyle sesimi yükseltmedim yoksa sesim ondan çok çıkar ve çok açık ifade etmek istiyorum doğru konuşmuyor. Tarih, siyaset bilimi onu yalanlıyor. Bu rakamların hepsi bizde var. Tabi 12 dakika biz, 25 dakika o konuşunca da adaletsizlik oluyor” ifadelerini kullandı.
15 лет назад