|

Nepal 80 yılın en acı günlerini yaşıyor

7.9 şiddetiyle sarsılan Nepal, 80 yılın en büyük felaketini yaşıyor. Ölü sayısı her geçen dakika artarken, bölgede binlerce ekip arama kurtarma çalışmalarını sürdürüyor. Onlarca köyün yerle bir olarak haritadan silindiği ifade edilirken, yüzlerce tapınak ve tarihi eserin de yok olduğu ifade ediliyor.

Yeni Şafak
19:33 - 25/04/2015 Cumartesi
Güncelleme: 16:42 - 25/04/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

Nepal'de meydana gelen 7,9 büyüklüğündeki depremde yaşamını yitirenlerin sayısı bin 457'ye yükseldi.



ABD Jeolojik Araştırma Merkezi, depremin büyüklüğünü 7,8 olarak düzeltti. Depremin büyüklüğü önce 7,5, daha sonra da 7,9 olarak duyurulmuştu.



Köyler haritadan silindi


Başkent Katmandu yakınlarındaki Manglung köyünden Vim Tamang, gazetecilere, köyünün deprem ve sonrasında meydana gelen heyelan nedeniyle tamamen yıkıldığını söyledi. Köy halkının yarısından fazlasının öldüğünü belirten Tamang, "Çaresiziz. Yardım bekliyoruz" dedi.



Tarihi eserler yıkıldı


Ulusal gelirinin büyük kısmı turizme dayanan, 27,8 milyon nüfusa sahip Nepal'deki depremde yüzlerce yıllık tapınaklar ve tarihi anıtlar da yerle bir oldu.



Depremde yıkılanlar arasında UNICEF'in Dünya Mirası Listesi'nde bulunan 62 metre yüksekliğindeki Dharahara Kulesi'nin yanı sıra eski kraliyet sarayı da bulunuyor. Kulenin enkazı altında çok sayıda kişinin kaldığı sanılıyor.




Nepal'de, daha önce de şiddetli depremler meydana gelmişti.



Bihar bölgesinde 15 Ocak 1934'de meydana gelen 8,2 büyüklüğündeki depremde ülkenin neredeyse üçte ikisi harabeye dönmüştü. Depremde 12 bin kişi yaşamını yitirmişti.



Yine Bihar bölgesinde 21 Ağustos 1988'de meydana gelen depremde ise Hindistan'da 282 kişi, Nepal'de de bine yakın kişi ölmüş, 16 bin kişi yaralanmıştı.






#nepal
#nepal deprem
#nepal deprem bin kişi öldü
9 yıl önce