|

Nepal'de ölü sayısı ikibin 200'ü geçti

Nepal'de dün meydana gelen 7,8 büyüklüğündeki depremde ölenlerin sayısı ikibin 200'ü geçti. Sabaha karşı 4,6 büyüklüğünde bir sarsıntının daha kaydedildi. Türkiye, ABD, Çin, Pakistan başta olmak üzere birçok ülkeden yardımlar afet bölgesine ulaştırılıyor.

Yeni Şafak
13:58 - 26/04/2015 Pazar
Güncelleme: 15:39 - 26/04/2015 Pazar
AA

Polis yetkilisi, gece boyunca devam eden arama kurtarma çalışmaları sırasında yıkılan binaların enkazı altından ikibin 220 kişinin cesedinin çıkarıldığını söyledi. Sadece başkent Katmandu'da ölenlerin sayısı 721'ye yükseldi.



Nepal İçişleri Bakanlığı da 5 binden fazla kişinin yaralandığını açıkladı.



ABD Jeolojik Araştırma Merkezi, artçı şokların gece boyunca devam ettiğini, sabaha karşı 4,6 büyüklüğünde bir sarsıntının daha kaydedildiğini belirtti.



Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi, yaklaşık 27 milyon nüfusa sahip Nepal'deki 75 idari bölgeden 30'unda yaklaşık 4,6 milyon kişinin depremden etkilendiğini vurguladı.



Nepal Times gazetesinin editörü Kunda Dixit, Twitter'daki hesabında "Binalar yıkıldı, tapınaklar yerle bir oldu. Artçı sarsıntılar, ilk deprem kadar güçlü" diye yazdı.



Salokya adındaki bir blog yazarı, ülkede acilen ihtiyaç duyulanları "Yiyecek, içilebilir su ve çadır" olarak sıraladı. Salokya, enerji ve iletişim hatlarının kesik olduğunu kaydetti.



Hindustan Times gazetesi, trekking sezonu için Nepal'de bulunan çok sayıda turistin ailelerinin yakınlarından haber almaya çalıştığını işaret etti.



Uluslararası yardım kuruluşları yetkilileri, ölü sayısının başkent ve civarındaki kentlerde bulunan cesetlere göre verildiğini, asıl can kaybının evlerin yüzde 80'ninin yıkıldığı küçük yerleşim birimlerinde olduğuna işaret etti.



Depremde yıkılan tarihi Dharahara Kulesi'nin enkazında da arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. Nepal'e gelen turistlerin uğrak yerlerinden biri olan kulenin enkazı altından şimdiye kadar yaklaşık 50 kişinin cesedi çıkarıldı.



Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu'nun Asya-Pasifik'ten sorumlu Direktörü Jagan Chapagain, "Henüz depremin yol açtığı yıkımı tam anlamıyla bilmiyoruz. Bu, 1934'deki depremden bu yana bölgede meydana gelen en yıkıcı sarsıntı olabilir" dedi.



Kuzey bölgeleri depremden etkilenen Hindistan, Nepal'de bulunan vatandaşlarını tahliye etmeye devam ediyor. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Vikas Swarup, "Bölgeye gönderilen uçakla 540 Hintli tahliye edildi. Nepal'deki vatandaşlarımızı ülkelerine geri getirmek için uçak göndermeye devam edeceğiz" dedi.



Hindistan Dışişleri Bakanı Sushma Swaraw, Nepal'in başkenti Katmandu'daki büyükelçilik binalarının kısmen çöktüğünü, bir görevlinin kızının yaşamını yitirdiğini belirtti.



Hindistan Başkanı Narendra Modi, Nepalli mevkidaşı Sushil Koirala'yı telefonla arayarak yardıma hazır olduklarını söyledi. Hindistan, yıkılan binaların enkazı altında kalanları bulmak için yürütülen çalışmalara katılmak üzere Nepal'e 285 arama kurtarma uzmanı gönderdi.



Uluslararası yardımlar afet bölgesine ulaşıyor


ABD, Çin, Pakistan, Hindistan, Türkiye, İran, Kanada ve İsrail Nepal'e yardım gönderen ilk ülkeler arasında yer alıyor.



Kızılhaç, Oxfam, Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü gibi yardım kuruluşları da depremden etkilenenlere yardımcı olmak için bölgeye uzman göndermeye başladı.



Çin, arama kurtarma çalışmalarına yardımcı olması için 62 kişilik bir ekip gönderdi.



Kanada Uluslararası Kalkınma Bakanı Christian Paradis, arama kurtarma çalışmalarına katılan yardım ajansları tarafından kullanılmak üzere 5 milyon dolar bağışladıklarını söyledi.



İsrail Ordusu Sözcüsü Peter Lerner da Twitter'dan yaptığı açıklamada "İsrail ordusu, insani yardım çalışmalarına yardımcı olmak üzere Nepal'e uzmanlardan oluşan bir ekip gönderecek" ifadesini kullandı.



İran Dışişleri Bakanlığı, Nepal halkına başsağlığı dileklerini iletirken İran Kızılay'ının Başkanı Ali Asker Ahmedi, Tahran'ın Nepal'e insani yardım göndermeye hazır olduğunu açıkladı.



#Nepal
#Deprem
#Yardımlar
9 yıl önce