|

Netanyahu'nun süresi bu gece doluyor

İsrail'de Mart ayında yapılan seçimlerden koalisyon çıktı. İsrail Cumhurbaşkanı Rivlin, hükümeti kurma görevini Başbakan ve Likud Partisi lideri Binyamin Netanyahu'ya verdi. Netanyahu'ya verilen süre bu gece doluyor.

Yeni Şafak
16:20 - 6/05/2015 Çarşamba
Güncelleme: 13:24 - 6/05/2015 Çarşamba
AA

İsrail'de koalisyon hükümeti kurması için Likud Partisi lideri ve Başbakan Netanyahu'ya tanınan süre bugün doluyor


Ülkede 17 Mart'ta yapılan genel seçimlerin ardından Netanyahu'ya verilen hükümeti kurma görevinin bitimine saatler kala, yeni koalisyonun yapısı da netleşmeye başladı.



Buna göre Netanyahu başkanlığında kurulması beklenen yeni sağ koalisyonun, 120 sandalyeli İsrail meclisi Knesset'te 61 sandalyeye sahip olması bekleniyor. Ancak, İsrail'de hükümeti kurmak için gerekli olan milletvekili desteğinin tam sınırda olması koalisyonun siyasi çalkantılara açık olacağı değerlendirmelerini beraberinde getiriyor.



Hükümet düşebilir


İsrail'de 1992 ve 1996 yılları arasında Maliye Bakanlığı yapan Avraham Shochat, sınırda bir çoğunlukla kurulacak hükümetin "sorunlu" olacağını belirterek, "Toplam beş partiden oluşan 61 sandalyeli bir koalisyon olacağa benziyor. Böyle bir durumda herhangi bir parti istediği zaman hükümeti düşürebilir" açıklamasında bulunmuştu.



Yeni kurulacak hükümette yer alması beklenen partiler ise şunlar: Netanyahu liderliğindeki Likud ve Ekonomi Bakanı Naftali Benett liderliğindeki Yahudi Evi partisi, merkez sağ eğilimli Kulanu (Hepimiz) partisi ve aşırı sağcı partiler olarak bilinen Birleşik Tora Yahudiliği ve Şas.



İsrail eski Dışişleri Bakanı Avigdor Liberman'ın İsrail Evimiz partisi ise yeni hükümette yer almayacak. Liberman, Dışişleri Bakanlığı görevinden istifa ettiğini ve kurulacak koalisyonda yer almayacağını duyurmuştu.



Öte yandan, Naftali Bennett'in Adalet Bakanlığı koltuğunun, partisi Yahudi Evi'ne verilip verilmeyeceği, koalisyon görüşmelerinde son dönemeçte nasıl bir tablonun ortaya çıkacağı konusunda belirleyici olacak.

#İsrail
#hükümet
#Netanyahu
9 yıl önce