|

Nijerya'da köye kanlı baskın: 56 ölü

Nijerya'nın kuzeydoğusundaki Borno eyaletinde bir köye saldıran Boko Haram militanları 56 kişiyi öldürdü. Boko Haram'ı "Başımıza gelen bir musibet" olarak nitelendiren Borno Valisi, bazı köylülerin Müslüman Hristiyan ayrımı yapmayan militanların saldırısı sırasında kaçmayı başardığını ifade etti. Vali, konuyla ilgili detaylı bilgi vermedi.

Yeni Şafak
20:14 - 31/08/2015 الإثنين
Güncelleme: 17:21 - 31/08/2015 الإثنين
AA
arşiv
arşiv

Nijerya'nın kuzeydoğusundaki Borno eyaletinde bir köye saldıran Boko Haram militanları 56 kişiyi öldürdü.



Borno Valisi Alhaji Kashim Shettima, Boko Haram militanlarının eyaletin başkenti Maiduguri'ye bağlı Baanu köyüne cuma gecesi saldırı düzenlendiğini, olayda 56 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi.



Boko Haram'ı "Başımıza gelen bir musibet" olarak nitelendiren Shettima, bazı köylülerin Müslüman Hristiyan ayrımı yapmayan militanların saldırısı sırasında kaçmayı başardığını ifade etti. Vali, konuyla ilgili detaylı bilgi vermedi.



Saldırı nedeniyle kaçmak zorunda kalan köylülerden Mustafa Alibe, geceyi çalıların arasında geçirdikten sonra ertesi sabah köye döndüklerinde sokaklarda cesetlerle karşılaştıklarını aktard



13 binden fazla kişi hayatını kaybetti


Bu arada, Nijerya hükümeti Boko Haram militanlarının ülkenin kuzeydoğusu dışındaki bölgelerde ve Lagos'da da etkili olmaya başladığını açıkladı.



Nijerya istihbarat teşkilatının sözcüsü Tony Opuiyo, ülkenin kuzeydoğusunda kent merkezlerinden uzaklaştırılan Boko Haram militanlarının faaliyet alanlarını genişletmeye çalıştığını belirterek, başkent Abuja, Lagos ve diğer bölgelerde son iki ayda aralarında hücre liderleri bulunan 14 şüphelinin yakalandığını kaydetti. Opuiyo, bu kişilerden bir bölümünün son günlerde düzenlenen intihar saldırılarıyla bağlantılarını kabul ettiğini ifade etti.



Adı yerel dilde "Batılı tarzda eğitim yasaktır" anlamına gelen Boko Haram, 160 milyon nüfusuyla Afrika'nın en büyük ülkesi Nijerya'da 2000'li yılların başından beri faaliyette bulunuyor. Liderleri Muhammed Yusuf'un gözaltındayken ölmesinin ardından örgütün 2009'da düzenlemeye başladığı kitlesel şiddet eylemlerinde şimdiye kadar 13 binden fazla kişi hayatını kaybetti.



Nijerya'da mart ayında yapılan seçimi kazanan Devlet Başkanı Muhammed Buhari'nin yemin töreninde terör örgütü Boko Haram'ı yok etme sözü vererek göreve başlamasından bu yana yaklaşık bin kişi örgüt tarafından öldürüldü. Devlet Başkanı Buhari, geçen haftalarda terörizmle mücadele kapsamında 10 bin yeni polis memurunun işe alınacağını duyurmuştu.



#boko haram
#nijerya
#nijerya militanlar
#boko haram köy baskını
#borno
٪d سنوات قبل