|

Nükleer rest

İsrail’in inkar ettiği nükleer programına dair ilk resmi belge ABD tarafından yayımlandı. Gizliliği kaldırılan Pentagon belgelerinde, İsrail’in nükleer bomba yapma kapasitesinin ABD ile denk olduğu vurgulanıyor. Belgelerin sızdırılması, İran açılımına karşı çıkan İsrail’e ABD’nin “ayağını denk al” uyarısı olarak yorumlandı.

Yeni Şafak
04:00 - 28/03/2015 Cumartesi
Güncelleme: 19:14 - 27/03/2015 Cuma
Yeni Şafak

ABD, İran açılımı ve Filistin politikası nedeniyle sorunlar yaşadığı İsrail'i son silahı olan nükleer şantajla frenlemeyi düşünüyor. Dünya Bülteni'ndeki habere göre ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, gizliliğini kaldırdığı belgelerle İsrail'in nükleer faaliyetlerinin bir kısmını ifşa ederek, “İsrail, hidrojen bombası yapabilmesine imkan sağlayacak olan bazı gelişmeler kaydetti” açıklamasını yaptı. İsrail, nükleer programının varlığını kabul etmezken, ABD, yayınladığı belgeler ile programının varlığını ve çapını gözler önüne serdi.



OBAMA'NIN İNTİKAMI


Raporun açıklanması, ABD ve İsrail ilişkilerinin gerildiği ve İran ile nükleer görüşmelerde ilerleme sağlandığı haberlerinin alındığı bir döneme denk geldi. Belgelerin, 28 yıl boyunca gizli kaldıktan sonra, özellikle ABD Başkanı Barack Obama ile İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu arasındaki gerginliğin arttığı günlerde dünyaya servis edilmesi dikkat çekti.



ABD İLE EŞİT GÜÇTE


Raporda, İsrail'in nükleer teknolojisiyle yapabileceklerinin, hemen hemen, ABD'nin ulusal laboratuvarlarının yapabilecekleri düzeyinde olduğu kaydediliyor. İsrail laboratuvarının, ABD'nin Los Alamos, Lawrence Livermore ve Oak Ridge laboratuvarlarıyla eşit düzeyde olduğu belirtiliyor. 28 yıl öncesine ait bu rapor, ABD'nin ilk hidrojen bombası denemelerini yaptığı dönemde hazırlanmış.



Medya'dan sansür


ABD Savunma Bakanlığı'nın (Pentagon) geçtiğimiz Şubat ayında gizliliğini kaldırdığı “İsrail ve NATO Ülkelerine İlişkin kritik Teknolojik Değerlendirme” başlığını taşıyan rapor aradan bir aydan uzun süre geçmesine rağmen ne ABD basını ne de dünyadaki büyük medya kuruluşları ve ajanslar tarafından haber yapıldı. İnternet üzerinden erişilebilen ve İsrail'in 1980'li yıllarda bile nükleer silah üretebilecek seviyeye geldiğini gösteren raporu ancak bazı blog sayfaları haberleştirdi.



#İsrail
#Pentagon
#nükleer
#Obama
#ABD
9 yıl önce