|

Nusra lideri: ABD'nin Esed'le işbirliğinin kanıtları elimizde

El-Kaide'nin Suriye kolu olarak bilinen Nusra cephesi komutanı el-Culani, El-Cezire'ye açıklamalarda bulundu. Esed'in gidişinin çok yakın bir zamanda olacağını söyleyen Culani, ABD'nin Esed'in gitmesini istemediğini savunarak, "Elimizde ABD'nin Esed ile işbirliği yaptığının belgeleri var" şeklinde konuştu.

Yeni Şafak
12:04 - 28/05/2015 Perşembe
Güncelleme: 09:33 - 28/05/2015 Perşembe
Yeni Şafak

El Kaide'nin Suriye kolu Nusra Cephesi'nin lideri Ebu Muhammed el-Culani, El Cezire'den Ahmed Mansur'a bir söyleşi verdi. Röportaj boyunca yüzü kapalı olan Culani, birçok konuyu ele aldığı konuşmasında Esed'in sonunun yakın olduğunu kaydetti.



Nusra lideri, Esed'in doğum yerini kastederek, "Savaş Kurdaha'da değil, Şam'da sona erecek" dedi.



"Nusra, El Kaide'den kopacak" iddialarına da yanıt veren Culani, Kaide'den kopmayacaklarını açıkladı. Emirleri El Kaide liderli Eymen ez-Zevahiri'den, "Suriye yönetimini devirmek" için aldıklarını, ancak Suriye dışında faaliyet yürütmediklerini söyledi.



"Fetih Ordusu'nun Nusra'dan farkı yok"


Culani şöyle devam etti: "Emin olun, Esed'in düşüşü uzun sürmeyecek" dedi. İdlib'deki 'Fetih Ordusu' koalisyonuna da değinen Culani, koalisyondaki diğer grupların da kendileri gibi "Müslüman" olduğunu ve Nusra'dan pek farklarının bulunmadığını kaydetti.



"ABD'nin Esed'le işbirliği yaptığının belgeleri var"


Culani, ABD öncülüğündeki koalisyon ile rejim arasında Nusra Cephesi'nin mevzilerini vurmak için koordinasyon yürütüldüğünü belirtti. Her iki grubun savaş uçaklarının aynı zamanda aynı hava sahasını kullanmalarının bunun kanıtı olduğunu belirten Culani, ellerinde video görüntülerinin olduğunu da ekledi. Culani, "ABD'nin Esed ile işbirliği yaptığına dair belgelerimiz var" şeklinde konuştu.



"ABD bizi Esed gitmesin diye vuruyor"


ABD'nin Esed rejiminin gitmesini istemediğini savunan Culani, bu yüzden mevzilerinin ABD tarafından bombalandığını ifade etti.



Nusra Cephesi komutanı Ebu Muhammed el-Culani, ABD askerlerine karşı savaşmak için gittiği Irak'tan Suriye'ye döndü ve Nusra'yı burada kurdu.

#nusra cephesi
#Suriye iç savaş
#kaide
9 yıl önce