|

Obama Netanyahu'yu yerin dibine soktu

ABD Başkanı Obama, İsrail devlet kanalına konuştu. Uluslararası toplumun, İsrail'in çözüm konusunda ciddi olmadığına inandığını söyleyen Obama, "Netanyahu'nun tavrı İsrail’in itibarını tamamen kaybetmesi tehlikesine yol açıyor" şeklinde konuştu.

Yeni Şafak
11:13 - 3/06/2015 Çarşamba
Güncelleme: 08:24 - 3/06/2015 Çarşamba
AA

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Barak Obama, uluslararası toplumun, İsrail'in iki devletli çözüm konusunda ciddi olduğuna inanmadığını ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun bu konudaki tavrının "İsrail'in itibarını tehlikeye attığını" söyledi.



"Kimse İsrail'in çözüm istediğine inanmıyor"


İsrail'in Kanal 2 televizyonuna konuşan Obama, "Netanyahu, genel seçimden önce yaptığı açıklamada, başbakanlığı müddetince iki devletli çözümün olmayacağını söyledi. Sanırım Netanyahu'nun söyledikleri neticede bir Filistin devletinin kurulması ihtimalini içeriyor ancak bunun için öne sürdüğü şartların yakın gelecekte yerine getirileceğini düşünmek gerçekçi değil. Uluslararası toplum, İsrail'in iki devleti çözüm konusunda ciddi olduğuna inanmıyor. Bu durum İsrail'in itibarını tamamen kaybetmesi tehlikesine yol açıyor" dedi.



Bir barış süreci ümidi olmaması ve kimsenin bunun olacağına inanmaması halinde, "Yahudi yerleşim yeri inşaatlarından endişe duyanlarla tartışmanın daha zor olacağını" belirten Obama, "O zaman benim, 'sabırlı olun, burada bir süreç var' diyebilmem çok zor" diye konuştu.



İki taraf arasında şu aşamada (İsrail-Filistin) bir çerçeve anlaşması ihtimalinin bulunduğuna inanmadığını belirten Obama, ancak bu "ümitsiz" durumdan bir çıkış yolu bulmak için taraflarla çalışmayı ümit ettiğini dile getirdi.



Bunun olması için "sadece kelimelerin değil, icraatın" olması gerektiğini kaydeden Obama, “Bu kolay olmayacak, çünkü sürece yönelik pek fazla güven yok" şeklinde konuştu.



Başkanlık koltuğuna oturduğu günden itibaren "Yahudi vatanını" desteklemenin kendileri için bir "ahlaki görev" olduğunu söylediğini hatırlatan Obama, "İsrail halkının güvenliğini sağlamak için her şey yapacağımı söylemiştim ve bu sözümü başkanlığım boyunca tuttum" ifadelerini kullandı.



"Bir Yahudi vatanı istediğimizi söylerken aynı zamanda bir Yahudi demokrasisi istediğimizi söyledik"


"Bir Yahudi vatanı istediğimizi söylerken aynı zamanda bir Yahudi demokrasisi istediğimizi söyledik" diyen Obama, "Filistin sorununun böylece çözülebileceğini" kaydetti.



ABD Başkanı Barak Obama, İran ile yürütülen nükleer müzakereler konusuna da değinerek, şunları kaydetti:



"Netanyahu'nun İsrail'in güvenliğini düşündüğüne inanıyorum. Ben de İsrail halkını çok fazla önemsiyorum ve İran'ın nükleer silah elde etmemesini sağlamanın İsrail'in çıkarına olduğunu düşünüyorum. Bunu yapmanın en iyi yolu doğrulanabilir gerçekler üzerinden bir anlaşmadır. Bu sorunu askeri bir seçenek çözmeyecektir. Buna (askeri seçeneğe) ABD de dahil olsa, geçici olarak İran'ın nükleer programını yavaşlatabilir ancak tamamen ortadan kaldıramaz."



İsrail'in, İran konusundaki endişelerini de anladığını ifade eden Obama, "en kötü senaryonun İran'ın şu anda izlediği yolda devam etmesi olduğunu" vurguladı.



Obama, yaptırımların İran'ı durduramayacağının altını çizerek, askeri bir seçeneğin de sadece geçici bir çözüm olabileceğini belirtti ve "Şu anda müzakere ettiğimiz anlaşma, nükleer bomba ihtimalini 20 yıllığına masadan kaldırma potansiyeline sahip" değerlendirmesinde bulundu.

#İsrail
#Obama
#Netanyahu
#Filistin
#İran
9 yıl önce