|

Obama'dan istifa açıklaması

ABD Başkanı Barack Obama, ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel'in her zaman kendisine dürüst ve samimi tavsiyelerde bulunduğunu belirterek, "Oval Ofis'te kapalı kapılar ardından benimle direkt konuştunuz ve bundan hep minnettar olacağım" dedi.

19:07 - 24/11/2014 Pazartesi
Güncelleme: 22:25 - 24/11/2014 Pazartesi
AA

Hagel'in görevinden ayrıldığına yönelik haberlerden kısa süre sonra Obama, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ve Hagel, Beyaz Saray'da kameralar karşısına geçerek açıklama yaptı.


Obama, geçen ay Hagel'in, başkanlığının son iki yılını kendisiyle görüşmeye geldiğini ve Savunma Bakanlığının dönüşümüne öncülük etmenin kararlılığıyla kendisi için bu dönemin görevini sonlandırmak için "uygun bir zaman" olduğunu belirttiğini aktardı.


Hagel'i "iyi bir arkadaşım, kendisine hep hayranlık duydum" diyerek tanımlayan Obama, Hagel'in kararını kolay vermediğini de ifade ederek, "İki yıl boyunca yanımda olduğu için kendimi olağanüstü şanslı hissediyorum" dedi.


Obama, "Sizi bu pozisyona aday gösterdiğim zaman bana her zaman samimi ve bilgi içeren tavsiyelerde bulunacağınızı söylemiştiniz. Bunu da yaptınız. Oval Ofis'te kapalı kapılar ardından benimle direkt konuştunuz ve bundan hep minnettar olacağım" diye konuştu.


ABD Savunma Bakanı Hagel de Obama'ya "cömert sözleri ve dostluğundan" dolayı teşekkür etti.


Obama yönetiminin, Savunma Bakanlığı ve ABD'yi istikrar ve güvenlikte daha güçlü bir pozisyona getirdiğini belirten Hagel, Obama'ya "Sizi ve bu ülkeyi savunan tüm askerimizi her gün savunmaya devam edeceğim" ifadesini kullandı.


Yeni bakan Senatoda onaylanana kadar görevinde kalmaya devam edeceğini belirten Hagel, görev dönemi boyunca başardıklarından da "oldukça gurur duyduğunu" kaydetti.


Sadece yönetim yetkilileri ve pool basının takip ettiği açıklamada, Hagel'in konuşmasına başlamadan önce uzun süre alkışlanması dikkati çekti. Bu sırada Hagel'in de duygulandığı görüldü.


Hagel'in konuşmasının ardından da Obama ve Hagel sarıldılar. Hagel, Obama'nın kabinesinde tek Cumhuriyetçi kökenli yetkiliydi.


Amerikan basınında yer alan haberlere göre, bazı yetkililer Hagel'in "kovulduğunu", bazıları "istifa ettiğini" ileri sürerken, Beyaz Saray yetkilileri bunun Obama ve Hagel tarafından "karşılıklı alınmış" karar olduğunu belirtti. Obama, geçmişte yönetimindeki bazı istifaları reddetmişti ancak Hagel'in istifasını geri çevirmediği dikkati çekilen konulardan.

#abd savunma bakanı
#Chuck Hagel
#Barack Obama
9 yıl önce
default-profile-img