|

Obama’dan jet sevkiyat

Musul’a 80 bin asker ile harekat hazırlığı yapan ABD, Irak ordusuna ve mahalli güçlere yardım edecek 2 bin askerden bin 500’ünü bu ülkeye gönderiyor. Sevkiyat için Kongre’nin 5. 6 milyar dolarlık ödeneği onaylaması dahi beklenmeyecek.

Yeni Şafak
04:00 - 22/11/2014 Cumartesi
Güncelleme: 21:51 - 21/11/2014 Cuma
Diğer
ABD Savunma Bakanlığı,  IŞİD’e karşı mücadelede Irak ordusuna destek vermek için bin 500 Amerikan askerinin birkaç hafta içinde bu ülkeye gönderileceğini açıkladı. Bu askerlerin, 10 Haziran’dan bu yana Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) elinde bulunan Irak’ın ikinci büyük kenti Musul’a düzenlenecek 80 bin kişilik harekata koordinatörlük yapacağı kaydediliyor.  Amerikan medyasında daha önce çıkan haberlerde ABD’nin Ekim ayından beri hazırlıklarını yaptığı Musul harekatı için 2 bin asker göndereceği kaydedilmişti. Amerikalı askerler, Irak ordusunun yanısıra Şii milis grupları, Peşmerge ve Sünni Sahva gruplarından oluşan 80 bin kişilik kara gücünü idare edecek. 

ÖNCE EĞİTİM 

Pentagon Basın sözcüsü John Kirby, askerlerin gönderilmesi için Kongre’den talep edilen 5.6 milyar dolarlık kaynak tahsisinin de beklenmeyeceğini açıkladı. Amerikan askerlerinin Irak ordusuna katılan gönüllü askerlere ve milis gruplara eğitim de vereceği belirtildi. John Kirby, bu kararın işi ne kadar ciddiye aldıklarının göstergesi olduğunu söyleyerek, “Bu yılın sonuna kadar sadece ABD’nin değil koalisyon güçlerinin de Irak’taki askeri varlığı artacak” iddiasında bulundu. 

Peşmerge’ye ABD’den silah

ABD Kongresi’nin Temsilciler Meclisi kanadı, Peşmerge güçlerine doğrudan silah tedariki için Obama yönetimine geçici yetki vermeye hazırlanıyor. Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi Başkanı Cumhuriyetçi Ed Royce tarafından sunulan 5747 sayılı tasarı, Obama’ya, sahada IŞİD’e karşı savaşan Peşmerge güçlerine doğrudan silah sağlanması için 3 yıl süreyle geçici yetki verilmesini öngörüyor.  Komite Başkanı Royce,  yazılı açıklamasında “190 bin kişilik peşmerge gücünün, bu zalim terör örgütüne karşı etkili biçimde mücadele edebilmek için gereken ateş gücüne sahip olmasını sağlayacak” dedi. 

#ABD
#Musul
#IŞİD
9 yıl önce