|

Obama'ya kırmızı kart

Ortadoğu'ya yeni bir dış müdahale olarak görülen ABD'nin IŞİD karşıtı koalisyonuna tepkiler artıyor. Mısır ve Ürdün muhalefeti 'Sömürüye ve mezhepçiliğe karşı çıkın' diyerek hükümetlerinin saldırı ittfakında yer almamasını istedi. Dünya Müslüman Alimler Birliği Başkanı Kardavi de Müslüman ülkelere ittifaktan uzak durmaları gerektiğini açıkladı.

Dış Haberler
00:00 - 15/09/2014 Pazartesi
Güncelleme: 23:23 - 14/09/2014 Pazar
Yeni Şafak
Obama'ya kırmızı kart
Obama'ya kırmızı kart

ABD'nin Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütüne karşı ilan ettiği savaş stratejisine Ortadoğu'daki ülkelerden sonra bölgedeki siyasi partiler, sivil örgütler ve kanaat önderleri de itiraz etmeye başladı. Mısır'da Darbeyi Ret ve Meşruiyete Destek İçin Ulusal İttifak Hareketi'nden yapılan yazılı açıklamada, 'ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin askeri darbe yönetimini ziyaret etmesini ve Mısır'ın ABD-Siyonist ittifakına hizmet eden askeri koalisyona katılmasını reddediyoruz' denildi. Rusya'nın uluslararası hukuku ihlal olarak nitelediği IŞİD'e yönelik saldırı planına İran da çekinceli yaklaşıyor. Türkiye ise IŞİD'e karşı savaşa katılmayacağını sadece insani yardımda bulunacağını açıklamıştı.

KARŞI DURUN

Türkiye'nin ABD ittifakında vitrinde yer almamasının bölgedeki yankıları sürerken Ürdün'de de muhalif partilerden hükümete IŞİD uyarısı geldi. 6 muhalif parti, hükümetin IŞİD'e askeri operasyon için ABD öncülüğünde oluşturulan koalisyonda yer almamasını istedi.

FİKRİ MÜCADELE

Ürdün'deki 'Milliyetçi ve Sol Partiler Koalisyonu' tarafından yapılan yazılı açıklamada, 'Hükümet, tekfirci şiddete karşı siyasi, iktisadi, fikri ve kültürel ve sosyal metotlarla birlikte yaşam ve karşılıklı diyalog söylemi geliştirerek mücadele etmelidir' denildi. Ortadoğu'ya dış müdahalenin reddedildiği ve kınandığı açıklamada, Araplara 'Sömürüye, mezhepçilik ve grupçuluk fitnelerine karşı durma, Arap direnişine tutunma, demokrasi, bağımsızlık ve özgürlük' çağrısı yapıldı.

YÖNTEM YANLIŞ

Dünya Müslüman Alimler Birliği Başkanı Yusuf el-Kardavi, sosyal paylaşım sitesi Twitter'dan yaptığı açıklamada, terör örgütü IŞİD'e karşı savaş hazırlığı yapan ABD koalisyonunu reddettiği gibi aynı zamanda IŞİD'in kullandığı yöntemi de reddettiğini vurguladı. Kardavi, 'Ben, fikir ve yöntemde IŞİD'den tamamen farklı düşünüyorum, ancak onlara karşı İslami değerler için değil kendi çıkarları için hareket eden ABD'nin savaşmasını kabul etmiyorum' dedi.

ABD'nin IŞİD karşıtı ittifakı dikiş tutmuyor

Irak'ın Suriye sınırında Yezidilerden oluşan devriye birlikleri, IŞİD militanlarını taşıyan konvoyun güzergahına pusu kurdu. Saldırıda 4 IŞİD militanı öldürüldü. Ordu birlikleri ve Şii milisler ise Tikrit'te IŞİD'e yönelik saldırılarda 6 militanı öldürdü.

10 yıl önce