|

Okulların güvenliğine İstanbul modeli

Japonya’da düzenlenen BM Dünya Afet Risklerinin Azaltılması Zirvesi’nde okullarını 2018’e kadar depremler başta olmak üzere her türlü felakete dayanıklı hale getirme taahhüdü veren ilk ülke Türkiye oldu. Zirvede, Türkiye tarafından sunulan “Okul Güvenliği İçin İstanbul Yol Haritası” projesi kabul edildi ve örnek gösterildi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 15/03/2015 Pazar
Güncelleme: 20:54 - 14/03/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

Birleşmiş Milletler tarafından Japonya’nın Sendai kentinde düzenlenen “Dünya Afet Risklerinin Azaltılması Zirvesi”nde Türkiye, dünyada 2018 yılı sonuna kadar tüm okullarını “depreme dayanıklı” hale getireceğini taahhüt eden ilk ülke oldu. Zirveye Türkiye’den “ana konuşmacı” olarak Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş katıldı. BM Afet Riskleri’nin Azaltalması Zirvesi 2011’de Büyük Japonya Depremi’nden en büyük zararı gören ve Tsunami tarafından vurulan Fukuşima kentinin komşusu Sendai’de başladı.


KURTULMUŞ TÜRKİYE MODELİNİ ANLATTI

Toplantıya, Türkiye’den Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş’un yanısıra AFAD Başkanı Fuat Oktay, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve bazı STK’lar da katıldı. Kurtulmuş, zirve kapsamında düzenlenen Okul Güvenliği konulu panelde gerçekleştirdiği konuşmada, Türkiye’nin yaşadığı felaketlerin ardından attığı adımları ve kısa sürede yaraları nasıl sardığını anlattı. 


DÜNYA ÇAPINDA OLUMLU ÖRNEK

Zirvede gerçekleşirilen “Okul Güvenliği” oturumunda ayrıca Türkiye bütün dünyada bir ilki gerçekleştirerek tüm okullarını 2018 yılına kadar “depremler başta olmak üzere her türlü felakete dayanıklı hale getireceğini” deklare etti. Bu doğrultuda İstanbul Yol Haritası adı verilen süreç, Sendai Konferansı’nda tüm BM üyeleri tarafından kabul edildi. Böylece İstanbul, okul güvenliği alanında dünya çapında bir başarıya imza atmış oldu. 


2 MİLYON SURİYELİ MİSAFİRİMİZ

Kurtulmuş bunun yanısıra, “Okul güvenliği konusu yalnızca Türk çocuklarını değil, ülkemizde bulunan yaklaşık 2 milyon Suriyeli misafirimizin insan kaynaklı bir afet nedeniyle mağdur olan çocuklarını da yakından ilgilendiriyor. Türkiye ve komşularının insani çabaları büyük önem taşımaktadır; ancak uluslararası toplumu bu insani felaketi sona erdirmek için siyasi perspektifler geliştirmeye çağırıyoruz” değerlendirmesini yaptı.

#japonya
#bm dünya afet risklerinin azaltılması zirvesi
#numan kurtulmuş
9 yıl önce