|

Olaylı protesto: 21 yaralı

Kosova'nın başkenti Priştine'de ''Samoopredeljenje" hareketi ile "Anneler Çağrısı" derneğinin düzenlediği geniş çaplı protestoda 19'u polis 21 kişinin yaralandığı bildirildi.

Yeni Şafak
23:38 - 24/01/2015 Cumartesi
Güncelleme: 21:40 - 24/01/2015 Cumartesi
AA

Kosova Polis Merkezi Sözcüsü Baki Kelani, Mitrovitsa kenti yakınlarındaki "Trepça" firmasına ait madenin kamulaştırılması ile Kosova Topluluklar ve Geri Dönüş Bakanı Aleksandar Yablanoviç'in görevden alınmasını isteyen binlerce kişinin protestosunda, 19 polis ile olay yerindeki kafelerde bulunan iki vatandaşın atılan taşlardan yaralandığını açıkladı.


Protestolar kapsamında 22 eylemcinin gözaltına alındığını ifade eden Kelani, "Eylemciler yaklaşık yarım saat boyunca hükümet binasına doğru taş attı. Ardından polis devreye girdi ve eylemcilere biber gazıyla müdahale etti. Protesto sırasında Sırpça yayın yapan RTK2 televizyon kanalının muhabiri Aleksandra Yovanoviç ile kameraman Boyan Koşanin'e saldırıldı fakat bu saldırıda yaralanan olmadı" diye konuştu.


Polisten alınan bilgilere göre protestolara yaklaşık 7 bin kişi katıldı.


Muhabirlere saldırı kınandı

RTK televizyon kanalı yönetimi, yaptığı yazılı açıklamada basın ekibine yönelik saldırıyı şiddetle kınayarak, vatandaşların protesto düzenlemeye hakkı olduğunu, ancak basın mensuplarının da haber yapmakla görevli olduğu mesajını verdi.


Açıklamada, "Kamuoyu bilgilendirmesi, hangi dilde olursa olsun, demokrasinin temellerinden biridir. Tüm muhabirler, kameramanlar ve diğer çalışanlar, farklı medya kuruluşlarında çalışıyor olmalarına rağmen, Kosova Radyo-Televizyonu'nun birer temsilcisidir. Basın temsilcilerine yönelik herhangi bir saldırı, konuşma ve ifade özgürlüğüne aykırıdır. RTK her zaman, etnik, din ya da diğer farkları önemsemeden, tüm Kosova vatandaşlarının yanında olacaktır" ifadesine yer verildi.


RTK2 ekibine yapılan saldırı Kosova Gazeteciler Derneği tarafından da kınandı. Dernek tarafından yapılan açıklamada, basın mensuplarına yönelik tüm saldırıların korkunç ve çirkin bir olay olmasının yanı sıra, medya özgürlüğünü kısıtladığı belirtildi.


Kosova Cumhurbaşkanı Atifete Yahyaga da eylemcilerin kamu malına verdikleri zararı kınayarak, protesto organizatörlerinin de vandalizmi kınamasını talep etti.


Yahyaga, bundan sonraki protestoların siyasi ve sosyal olgunluk içinde düzenleme çağrısında bulunarak, kamu malları ile kamu güvenliğini korumanın herkesin görevi olduğunu ifade etti.


Kosova'nın başkenti Priştine'de "Samoopredeljenje" hareketi ile "Anneler Çağrısı" derneğinin düzenlediği protestolarda binlerce eylemci, Kosova'nın kuzeyindeki Sırpların yoğun olarak yaşadığı Mitrovitsa kenti yakınlarındaki "Trepça" firmasına ait madenin kamulaştırılması ile Kosova Topluluklar ve Geri Dönüş Bakanı Aleksandar Yablanoviç'in görevden alınmasını talep etti.


Kosova hükumetine 48 saat içerisinde Bakan Aleksandar Yablanoviç'in görevden alınması için ültimatom veren eylemciler, aksi taktirde salı günü saat 12.00'de tekrar protesto düzenleyeceklerini bildirdiler.


Kosova'nın batısında bulunan Cakovica şehrinde Kosovalılar, Sırpların bir kiliseye girmesini engellemiş, bunun ardından da Kosova Topluluklar ve Geri Dönüş Bakanı Aleksandar Yablanoviç de bu kişileri "vahşiler" olarak adlandırmıştı.


Yablanoviç'in daha sonra tüm Kosova kamuoyundan özür dilemesine rağmen, kendisinin bakanlık görevinden alınması için ülke genelinde çok sayıda protesto düzenlenmişti.

#kosova
#priştine
#protesto
9 yıl önce