|

Operasyon üssü

İngiltere, Basra Körfezi’ne geri dönüyor. Bahreyn’de kurulacak askeri deniz üssüne uzun vadeli kalmak üzere savaş gemileri gönderilecek. İngiliz Savunma Bakanlığı üssün planlama, operasyon ve askeri mühimmat depolamak için kullanılacağını açıkladı.

Yeni Şafak
04:00 - 8/12/2014 Pazartesi
Güncelleme: 23:56 - 7/12/2014 Pazar
Diğer
İngiltere Bahreyn’in Mina Selman Limanı’nı genişleterek yeni bir askeri üs kuracak. 10'ncu Manama Görüşmeleri kapsamında bir araya gelen İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond ve Bahreyn Dışişleri Bakanı Şeyh Halid Bin Ahmed Bin Muhammed El Halife yeni bir askeri anlaşma imzaladı. İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond, “Bu anlaşma, İngiltere Kraliyet Donanması’nın Bahreyn’deki varlığının gelecekte de devamını garanti edecek” dedi.  İngiltere Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, şu an  4 mayın gemisinin bulunduğu üssün, planlama, operasyon ve askeri mühimmatın depolanması amacıyla kullanılacağı belirtildi. Bahreyn Dışişleri Bakanı Şeyh Halid ise anlaşmanın bir an önce hayata geçirilmesini umduklarını belirterek, “Anlaşma, bölgedeki zorlu şartlar karşısında bölgesel güvenliğin ve istikrarın korunmasındaki ortak kararlığımızı teyid ediyor” ifadesini kullandı.

KALICI OLMAK İÇİN SAVUNMA EKSENİ DEĞİŞTİ

İngiltere 1950’lerdeki Süveyş Krizi sonucunda 1971’de Ortadoğu’yu askeri olarak ABD’ye terk etmişti. İngiliz savunma stratejisindeki bu değişikliğin sebebi hakkında ise çeşitli yorumlar yapılıyor. Eylül ayında Time dergisine konuşan İngiltere’nin eski BM elçisi Jeremy Greenstock, Ortadoğu’da statükonun korunması ve IŞİD’i Körfez’e genişleme fikrinden caydırmakta İngiltere’nin çıkarı olduğunu savunmuştu. Ancak  IŞİD’in yükselişi öncesinde İngiliz savunma stratejistlerinin kafasında Ortadoğu’da kalıcı varlık gösterme fikrinin olduğu kaydediliyor. Deniz güvenliği uzmanı Christian Le Mière’e göre Bahreyn’deki donanma üssü son yıllarda Körfez'de daha büyük varlık gösterme yönündeki eksen değişiminin bir parçası.

BÖLGEDEN HİÇ ÇIKMADI

France 24 kanalına konuşan İngiliz savunma ve güvenlik uzmanı Peter Roberts ise önceki görüşü kabul etmekle birlikte Körfez bölgesinden milyarlarca dolarlık yatırım alan İngiltere’nin bu adımla müttefiklerine güvenliklerini ciddiye aldıklarını göstermek istediğini ileri sürdü. Roberts, Bahreyn’deki Amerikan askerlerinin 40 milyon dolarlık gıda masrafının yanında 23 milyon dolarlık üs harcamasının küçük bir meblağ olduğunu, İngiltere’nin 1971’den beri en az bir adet savaş gemisini bölgede tuttuğunu ve aslında “İngiltere’nin bölgeden hiç çıkmadığını” savundu. 

Büyükelçilik çalışmaları askıya aldı

İngiltere’nin Kahire Büyükelçiliği çalışmalarını askıya aldığını açıkladı. Reuters haberine göre büyükelçilik yetkilileri konuyu “hassas” olarak nitelendirdikleri için daha fazla bilgi vermeyerek “Büyükelçilik çalışmalarının askıya alınması kararı güvenlik gerekçeleri ve ekibimiz için en iyisi düşünülerek alınmıştır” açıklamasında bulundu. Ancak, Mısırlı yetkililerle ortak çalışma yürüten büyükelçiliğin en kısa sürede açılması bekleniyor. Öte yandan,  İskenderiye’deki İngiliz Başkonsolosluğu’nun halen açık olduğu belirtildi.

#İngiltere
#Bahreyn
#Mina Selman Limanı
9 yıl önce