|

Organize press

Türkiye''yi kirli senaryolarına alet edememenin travması içindeki Batı medyası, IŞİD üzerinden saldırıyor. ''Türkiye''nin geçiş güzergahı olduğu, IŞİD''den petrol aldığı ve örgüte militan sağladığı'' şeklindeki yalanlardan geçilmiyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu iddialar için, ''ABD basını asparagas haberde çok mahir'' dedi.

.
00:00 - 17/09/2014 Çarşamba
Güncelleme: 23:20 - 16/09/2014 Salı
Yeni Şafak
Organize press
Organize press

ABD ve Avrupa''nın Ortadoğu''ya yönelik kirli oyunlarına alet olmayan Türkiye ve AK Parti hükümetine karşı sistematik saldırılarını sürdüren Batı medyası, her tür alçaklığa başvuruyor. Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) militanları, İstanbul''u ''özgürleştirme'' tehditleri savururken istihbarat kurumlarının yönlendirdiği Batılı medya organları, ''IŞİD destekçisi bir Türkiye tablosu'' için akla hayale gelmeyen bütün adilikleri deniyor.

NYT''DEN BİR SKANDAL DAHA

''Türkiye''nin yabancı savaşçıların geçiş güzergahı olduğu, IŞİD''e insan kaynağı sağladığı, örgütten petrol ithal ettiği ve IŞİD militanları için bir lojistik cenneti olduğu'' şeklindeki uyduruk haberlere genişçe yer veriyor. Geçenlerde Türkiye''nin IŞİD''ten petrol aldığı yalanını haberleştiren New York Times gazetesi dün yeni bir yalana daha imza attı. Gazete, ''Türkiye''den IŞİD''e düzenli militan gidiyor'' haberini, Erdoğan ile Başbakan Davutoğlu''nun Hacı Bayram-ı Veli Camii''nde çekilmiş fotoğrafı ile verdi.

UYUŞTURUCU MİZANSEN

IŞİD üzerinden Türkiye''yi karalayan uyduruk haberler yapan ve Amerika yönetimine yakınlığıyla bilinen New York Times''ın skandal haberinde Ankara''nın Hacıbayram mahallesinden IŞİD''e birçok kişinin katıldığı öne sürüldü. Ceylan Yenisu imzalı haberde, Ankara''da yaşayan uyuşturucu bağımlısı bir gencin IŞİD''e katılma hikayesi aktarılırken Fransız haber ajansı AFP''nin Erdoğan ile Davutoğlu''nun birlikteyken görüntülediği fotoğrafın kullanılması gazetenin küstahlıkta sınır tanımadığının işaretiydi.

ABD ASPARAGASTA MAHİR

ABD basınının yalan haber üretmekte çok mahir olduğuna vurgu yapan Erdoğan, Katar dönüşünde ''Ben bu ifadeleri Kerry''ye de aktardım. Türkiye ile ABD ilişkilerini bozmaya çalışan çevreler var bunlar asparagas haber üretiyorlar. Bu haberlerin hepsi iki ülke arasında fitne yaratmaya yönelik uyduruk haberler'' bilgisini de vermişti. İngiltere''nin Times gazetesi de dün ''IŞİD''e karşı ittifakın en zayıf halkası Türkiye'' derken ABD''nin Washinton Post ise geçenlerde ''Türkiye''nin IŞİD''e kırmızı halı serdiğini'' iddia eden bir haber yayınlamıştı.

Batı medyasından dört sinsi vurgu

Başta ABD ve İngiliz medyası olmak üzere Batı basınından gelen yalan rüzgarı dört başlık altında ilerliyor: Türkiye''nin yabancı savaşçıların geçiş güzergahı olduğu, Türkiye''nin IŞİD örgütüne insan kaynağı sağladığı, IŞİD''den petrol ithal ettiği ve IŞİD militanları için alışveriş cenneti olduğu. Tartışmanın yürüdüğü medya kuruluşları 2010 yılında Türkiye''nin ''ekseni kaydı'' iddialarına beşiklik eden yine o aynı çevreler. 2010 yılında Türkiye''nin NATO dahil Avrupa ve Batı kurumlarından atılmasını savunan görüşler de çoğu İsrail yanlısı olmakla bilinen bu medya gruplarınca yayınlanmıştı.

IŞİD saflarında bin Türk yalanı

IŞİD''in içindeki Türk vatandaşlarının sayısının bini bulduğunu ifade eden New York Times, dünkü haberinde IŞİD içinde Suriye''de bir süre savaşmış uyuşturucu bağımlısı bir gencin açıklamaları üzerinden Türkiye''yi karaladı. 27 yaşındaki Can isimli genç, 10 arkadaşıyla beraber Suriye''ye gittiğini ve Rakka''da 15 günlük eğitimin ardından çatışmalara katıldığını anlatıyor. Hayatı boyunca uyuşturucu madde kullanan Can, daha sonra pişman olarak iki arkadaşıyla beraber geri dönmüş. Eski IŞİD üyesi Can, ''Savaştığınızda günde 150 dolar alıyorsunuz. Her şey bedava'' diye yaşananları anlatıyor.

Sistematik saldırı rüzgarından seçmeler
The Gurdian (İngiltere):
Ankara, Esed''i Suriye''de görev dışı etmek için IŞİD dahil muhaliflere sınır kapılarını açtı.
Financial Times (İngiltere):
IŞİD ve diğer radikal gruplar Türkiye''nin esnek sınır politikalarından faydalanıyor.
ABC (ABD):
Uzmanlar bu politikanın IŞİD''in büyümesinde kilit nokta olduğunu söylüyor.
NYT (ABD):
Sadece Esed''i yerinden etmeye odaklanan Türkiye farkında olmadan bir canavarın yaratılmasına yardım etti.
VOA (ABD):
IŞİD''in etkisi Türkiye için son derece sarsıcı olabilir.
Daily Telegraph (İngiltere):
NATO''nun tek Müslüman üyesi Türkiye IŞİD''e karşı mücadeleye katılmaya hazır değil.
Independent (İngiltere):
ABD şimdi can havli ile Türkiye''yi sınırı daha etkili bir şekilde kapatmaya ikna etmeye çalışıyor.
Foreign Policy (ABD):
Türkiye''nin militanlarla ciddi bir ideolojik yakınlığı var.
The Tower (ABD):
Türkiye''nin terör gruplarına olan desteği Batı''dan kopmasının sinyallerini veriyor.
The Daily Beast (ABD):
Türkiye çaktırmadan IŞİD savaş makinesini mi besliyor? Ankara hükümeti, Suriye sınırında insan ve silah trafiğini tolere etti ve yeterli kontrolü yapmadı.
Çirkin yalan ve adice

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan''ın New York Times''ın haberine tepkisi çok sert oldu. Önceki gün Katar dönüşü gazetecilere konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD yönetimine yakın olan New York Times''in haberi için ''IŞİD petrolü iddiası çok çirkin, yalan ve adice'' demişti. ABD basınının yalan haberde mahir olduğuna dikkat çeken Erdoğan, ''Burada bir defa ''IŞİD''den Türkiye petrol alıyor'' ifadesi çok çirkin ve kesinlikle yalan. Bu ifadeleri ortaya koyanlar adice bir ifade ortaya koyuyor'' dedi.


10 yıl önce