|

ÖSO El-Bab’ta DEAŞ kaçıyor

107'nci gününe giren Fırat Kalkanı Harekatı'nda ilerleyen TSK-ÖSO ittifakı El-Bab ilçe merkezine dün kılınan toplu sabah namazı ile operasyon başlattı. Türk savaş uçaklarının yoğun destek verdiği ikinci dalga operasyonda terör örgütü DEAŞ hedefleri imha edildi. Muhalifler, ilçede dört önemli noktayı da ele geçirdi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 10/12/2016 Cumartesi
Güncelleme: 02:30 - 10/12/2016 Cumartesi
Yeni Şafak

İlk dalgası 13 Kasım tarihinde gerçekleştirilen El Bab harekatının ikinci dalgası dün toplu biçimde kılınan sabah namazı ile başladı. TSK ve ÖSO ittifakının dün sabah saat 06.30'da harekete geçtiği El Bab operasyonunda gün içerisinde 4 önemli nokta ele geçirildi. Namaz sonrası konuşan


ÖSO komutanı, El-Bab özgürleştirilmeden dönmeyeceklerini belirtirken 2 yıldır DEAŞ zulmü altında yaşayan El-Bab halkının yeniden hür olması için sayılı günler kaldığını söyledi.



40 DEAŞ ÜYESİ ÖLDÜRÜLDÜ


2 bin 500 civarında savaşçının katıldığı operasyon kapsamında gruplar dörde bölündü. Kuzey, doğu, güney ve Batı'dan ilçe kuşatıldı. TSK'nın fırtına obüsleri, çok namlulu roketatar ve tanklar gün boyu örgüte ait 20'den fazla karargahı imha etti. El Bab operasyonunun ikinci dalgasına 400'den fazla Türk askeri katılırken, El Bab'ı çevreleyen TSK- ÖSO ittifakına mensup savaşçılar ilçenin sıfır noktasına kadar ilerledi. Sıfır noktada bazı stratejik noktalara sızma operasyonları ile ele geçirilirken çatışmalarda en az 40 DEAŞ üyesi terörist öldürüldü. Kuzey'e doğu yönünde PYD, rejim ve DEAŞ'ın dışarıdan muhtemel saldırısına karşı bir muhalif grup tedbir amaçlı konuşlandırıldı. Operasyonda alışılagelmiş uygulamanın dışına çıkıldığı, öncü birliklerin TSK unsurlarından oluştuğu görüldü. Terör örgütünün El Bab'tan çıkışı için Tedif ve Meskene güzergahında dar bir geçit kaldı. Gün içinde El Bab'tan konvoylar eşliğinde Rakka yönüne çekilme gerçekleşti. Yeni Şafak'a konuşan muhalif komutanlar, mevcut ilerleyişin sürmesi halinde, bir buçuk veya 2 gün içinde kasaba merkezinde olmayı hedeflediklerini söyledi.





MUHALİFLERE ZIRHLI ARAÇ


Muhalifler ve TSK subayları arasında yapılan plan çerçevesinde ilçe merkezinin birkaç gün içerisinde terörden arındırılması ve DEAŞ'ın tamamen sökülmesi hedefleniyor. Muhalif kaynaklar, Kubbesin, El Dane, Kıfeyir, ve Medresetül, Müshad yönünden gelecek muhtemel rejim ve PYD saldırılarına karşı tahkimat yapıldığını, ayrıca TSK tarafından da bölgeye yeni zırhlı araçlarının takviye güç olarak sevk edildiğini muhalif kuvvetler olarak saldırı emrini beklediklerini ifade ettiler.





Sivillere tahliye


Bab'da iki ateş arasında kalan sivillerin imdadına TSK yetişti. Türk askeri canını hiçe sayarak bölgeden sivilleri tahliye etti. TSK destekli ÖSO'nun kıskaç harekatı ile köşeye sıkışan DEAŞ ise bombalı araçlara sarıldı. Dün düzenlenen iki ayrı bombalı araç saldırısında, bir araç birliklere yaklaşamadan imha edilirken diğer araç ÖSO güçlerinin yakınında infilak etti. Olayda 2 ÖSO mensubu şehit oldu, 10'u da yaralandı.





81 ilden 81 TIR yardım


Halep'te Rusya ve Suriye'nin katliamına sessiz kalmayan sivil toplum kuruluşları çeşitli kampanyalar ile bombardıman altında yaşayan sivillere yardım ulaştırmaya çalışıyor. Memur-Sen de 81 ilde 81 yardım TIR'ını Halep'e ulaştıracak. Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, “Ümmetin sessizliği canımızı acıtıyor” dedi.





34 hedef yerle bir


Türk Silahlı Kuvvetlerinden yapılan bilgilendirmeye göre, dün sabah saatlerinde Türk Hava Kuvvetleri uçakları tarafından DEAŞ'a yönelik hava harekatı düzenlendi. Harekatta, DEAŞ terör örgütü mensubu teröristlerce kullanıldığı tespit edilen 21 barınma yeri ve karargah, 2 silahlı araç, 5 mühimmat deposu, 6 kontrolnoktası olmak üzere toplam 34 hedef, ateş altına alınarak imha edildi.


Görevlerini başarıyla icra eden savaş uçakları emniyetle üslerine döndü.


#Fırat Kalkanı Harekatı
#TSK
#El-Bab
7 yıl önce