|

Papa-cunta işbirliği belgelendi

Buenos Aires'de ortaya çıkan belgelerde Papa'nın 1976 yılında iki papazın kaçırılması öncesi ve sonrasında generallerle işbirliği yaptığı ortaya çıktı.

Cihan
00:00 - 17/03/2013 Pazar
Güncelleme: 18:04 - 17/03/2013 Pazar
Yeni Şafak
Papa-cunta işbirliği belgelendi
Papa-cunta işbirliği belgelendi

İngiliz Daily Mail gazetesi, yeni seçilen Papa Francis'in, Cizvitlerin lideri olduğu dönemde Arjantin'deki cunta yönetimiyle işbirliği yaparak, iki papazın kaçırılıp işkence görmesine ortaklık ettiğini iddia etti.

İngiliz Daily Mail gazetesi bugün manşetten verdiği özel haberinde, kaçırılan papazlardan Orlando Yorio'nun rapor ettiği 27 sayfalık belgelere ulaştığını açıkladı. Yorio'ya bu belgelerde, Papa'nın kendileri aleyhinde asılsız iddialar yayarak, cunta yönetiminin kendisi ve diğer papaz arkadaşına işkence yapmasına olanak sağladığını savundu.

Gazetenin ayrıca ulaştığı 1979'da yazılan gizli devlet belgelerinde de, 'Jorge Bergoglio (Papa Francis) cunta yetkililerini, Peder Yorio ve Peder Francisco Jalics'in gerillalarla işbirliği yaptıklarından şüphelenildiği konusunda bilgilendirdi.' ifadeleri yer alıyor.

Belgeler Papa'yı yalanlıyor

Haberde, Papa Francis'in söz konusu iddiaları kesin bir dille reddettiği, ancak Buenos Aires'de ortaya çıkan belgelerin Papa'nın 1976 yılında iki papazın kaçırılması öncesi ve sonrasında generallerle işbirliği yaptığını ortaya koyduğu öne sürüldü.

Peder Yorio, generaller tarafından serbest bırakılmasının 1 yıl ardından 1977 yılında Roma'daki Cizvitlere, başından geçenleri ayrıntılı bir şekilde anlattığı 27 sayfalık bir rapor gönderir. Bu raporda Yorio, kendisi ve arkadaşı Peder Jalics'in 200 kişilik asker grubu tarafından kaçırılarak ağır bir işkenceye tabi tutulduklarını; 5 ayın sonunda ise yarı çıplak olarak bir araziye bırakıldıklarını detaylı olarak anlatıyor.

Peder Yorio, söz konusu raporunda, Bergoglio'nun (Papa) askeri cunta yönetimi ile işbirliği yaparak kendilerine ihanet ettiğini savunuyor. Buenos Aires'in varoş mahallelerindeki fakirlere yardım etmelerinden dolayı gerillalarla işbirliği yapmakla suçlanan iki papaz, cunta yönetimi tarafından gözaltına alınmadan kısa bir süre önce de Bergoglio tarafından Cizvit halkasından çıkarılır.

"Bu sizin ölümünüz olur!"

Yorio, Roma'ya gönderdiği raporda ayrıca şu sözlere yer veriyor: 'Gerillalarla işbirliği yaptığımız yönündeki söylentiler daha da arttı. Eğer bu söylentiler, özellikle Arjantin gibi bir yerde, Cizvit Papazları gibi önemli ağızlar tarafından yapılırsa, bu sizin ölümünüz anlamına gelebilir.'

Vatikan sözcüsü Federico Lombardi, geçen hafta yaptığı açıklamayla, Papa'ya yönelik suçlamaları kesin bir dille yalanladı. Lombardi, 'Papa'ya yönelik suçlamalar inandırıcılıktan uzak ve somut delillere dayanmamaktadır.' diyerek suçlamaların asılsız olduğunu savundu.

Öte yandan, İngiltere Başbakanı David Cameron da, Buenos Aires Başpiskoposluğu döneminde ihtilaflı Flakland Adaları'nın asıl sahibinin Arjantin olduğunu savunan Katolik âleminin yeni ruhanî lideri Papa Francis'i bu konuda uyarmıştı. Vatikan'daki Sistine Şapeli'nin bacasından papanın seçildiğini gösteren beyaz dumana gönderme yapan Cameron, 'Falkland adaları üzerinde tüten beyaz dumanın anlamı oldukça açık. Saygılı bir biçimde ve açıkça vurgulamak isterim ki, Papa Francis ile Falkland meselesinde hemfikir değiliz.' demişti.

11 yıl önce