|

Paralı askerler Suriye'de

Muhaliflerin üst üste kazandığı başarıların akabinde Şam rejiminin umudunu paralı askerlere kaldı. İran, Afgan göçmenleri Esad saflarında savaşması için Suriye'ye gönderiyor.

Yeni Şafak
02:00 - 3/06/2015 Çarşamba
Güncelleme: 23:18 - 2/06/2015 Salı
Diğer

Şam'ın güneyi, Halep ve Lazkiye yakınlarındaki stratejik noktalarda mevzi kaybeden Beşar Esad rejimi, son olarak paralı askerlere umut bağladı. İran'ın, Şam rejimini destekleyebilmek için ülkedeki Afgan mültecileri Suriye'ye yolladığı belirtildi. Şii göçmenler, Esad saflarında savaştığı takdirde yüklü maaşlar alabiliyor, çocuklarını okula yazdırabiliyor. İngiltere'nin en saygın gazetelerinden Times da İran'ın Şam'a gönderdiği savaşçı göçmenler üzerine ayrıntılı bir dosyaya yer verildi. Yazıda, İran'ın Şam'a yolladığı militanların büyük kısmının Afganistan ve Pakistan kökenli olduğu belirtildi. Times'a göre, paralı asker toplama işini Afganistan'ın başkenti Kabil'deki İran Büyükelçiliği koordine ediyor. ABD merkezli Wall Street Journal ise, rejim adına savaşacak Afgan göçmenlerine 500'er dolar maaş bağlandığını öne sürdü. Suriye'ye giden milislere sosyal yardım kartları verildiği ve bu kişilerin çocuklarının okula yazdırıldığı belirtildi. Ayrıca İran'da yaklaşık 2 milyon Afgan'ın kaçak olarak yaşadığı, bu kişilerden bazılarının da sınırdışı edilmek tehdidiyle cepheye sürülmüş olabileceği vurgulandı. Pakistan'daysa paralı askerlerin internet üzerinden toplandığı ve savaşa gönderilecek kişilere 3'er bin dolar para teklif edildiği belirtiliyor.



RUHANİ'DEN DESTEK

Tahran'a resmi ziyarette bulunan Suriye Meclis Başkanı Muhammed Cihad el Leham'ı kabul eden İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de "sonuna kadar Suriye'nin yanında olacakları" sözünü verdi. Ruhani'ye ülkesine verdikleri destekten ötürü teşekkür eden Leham ise "Suriye hükümeti ve halkı, dost ve kardeş İran halkının desteğini asla unutmayacak" dedi.



IŞİD'İN ÖLDÜRDÜĞÜ TÜRKMENLERE TÖREN

Irak'ta Samarra'nın Es- Sirsar bölgesindeki IŞİD'in intihar saldırısında önceki gün ölenlerin tümünün Türkmen olduğu ortaya çıktı. IŞİD'le savaşmak için federal polis bünyesinde Samarra'da görevli Telafer'li polisleri hedef alan bomba yüklü tankın kullanıldığı terör saldırısında 50'den fazla Türkmen öldü. Hayatını kaybeden Türkmenler, Kerbela'da düzenlenen geniş katılımlı cenaze merasiminin ardından toprağa verildi.



WSJ: IŞİD'İN İLERLEYİŞİ TÜRKİYE'Yİ KAYGILANDIRDI

ABD'de yayımlanan Wall Street Journal (WSJ) gazetesi, IŞİD militanlarının Halep'in kuzeyindeki ilerleyişinin Türkiye'yi kaygılandırdığını yazdı. IŞİD'in Türkiye'yi Halep'e bağlayan kara yoluna 50 kilometre kadar yaklaştığını aktaran gazete, örgütün ilerleyişi sürdüğü takdirde 60 bin mültecinin daha Türkiye'ye geleceğini belirtti. Sabah



#suriye
#esad rejimi
#Halep
#iran
9 yıl önce